Kako pravilno skladištiti kupus i sačuvati njegove vitamine?

Autor Datum 16/06/2016

Ko još ne voli kupus i kupus salatu? Ta famozna zelena salata je najčešći prilog u mnogim restoranima i fastfudovima. Takođe, i mnoga jela, variva se prave od ovog veoma zdravog povrća.
skladistenje kupusa

Gde najbolje uspeva kupus

Pre nego što dodirnemo temu skladištenja kupusa – moramo reći i gde najbolje i pod kakvim uslovima uspeva ovo povrće. Za kupus je idealno vlažno i prohladno podneblje. Ali se kupus gaji skoro svuda, od severa pa sve do krajnjeg juga. Karakteristično je za njega, da i pre samog skladištenja kupusa on ima sposobnost da podnosi niske temperature. Idealna i optimalna temperatura za njega je od 15 do 17 stepeni celzijuseve skale. Pošto zahteva velike količine vode, često se gaji u rečnim dolinama. Kada su topliji dani, navodnjavanje igra značajnu ulogu u gajenju ovog povrća. Svetlost je drugi značajan faktor koji mnogo utiče, i to posebno u početnoj fazi kada je kupus mlad.

Berba kupusa

Sledeća faza pre skladištenja kupusa je berba. Kupus je zreo za berbu kada se primeti da mu je glavica dovoljno krupna i ima određenu čvrstinu. Berba se vršti u dosta navrata, jedno što je značajno je to da se kupus obere pre nego što temperatura padne ispid 5 stepeni celzijusa. Kupus se seče oštrim noževima i morate da izbegavate kišovito vreme, jer ako se odlučite da tada berete – najverovatnije će se pojedine glave kupusa pokvariti.

Pravilno skladištenje kupusa

Nakon berbe, počinje prva faza samog skladištenja kupusa a to je odlaganje istog u sanduke. Kada je kupus svež – može da se čuva u skladištima sa uređajima za hlađenje. Neke od sorti se mogu čuvati u skladištima kupusa i do šest meseci, ali pojedine sorte opet mogu da sačuvaju svoju svežinu eventualno samo jedan mesec. Zato i treba voditi računa o tome koja se sorta odlaže i to za koji period, tačnije, kada će se vaditi iz skladišta kupusa. Idealne temperature u hladnjačama gde se skladišti kupus su od 0 do 0,5 stepeni celzijusa. Tada kupus održava najduže svoju svežinu i lepu boju. Striktno terba voditi računa i o tome, pre nego što se ubaci u skladište kupusa, da se svaki pokvareni plod na vreme izbaci. To se, naravno, radi kako bi se ostatak kupusa sačuvao. Što se tiče domaćeg skladištenja kupusa, kada kupujete prolećni kupus – njega možete sa sačuvate na hladnijem mestu do nedelju dana, a ukoliko ste kupili jesenji kupus – on može da se skladišti i na malo duži period u kućnim uslovima.

Jela sa kupusom

Mnogo zanimljivih recepata ima sa kupusom, a najpoznatiji su oni recepti za salatu i za varivo. Zbog svoje poznate lekovitosti – povoljno utiče na čir u želucu, češće se pravi u obliku salate ili nekog lakšeg obroka ili užine. Varivo mešano sa još nekim povrćem će omogućiti unos orgomne količine vitamina u vaš organizam, i na taj načine ćete i u letnjim i u zimskim mesecima sebe zaštititi od većine nadolazećih bolesti. U svemu ovome možete uživati i u najhladnijim danima iz razloga što je skladištenje kupusa uspelo baš onako kako ste Vi zamislili.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.