Predivne i očaravajuće Mramorne špilje

Tisućljećima klesane iz Patagonijskih Anda, Mramorne špilje očaravaju svakoga tko posjeti tirkizno jezero General Carrera koje dijele Čile i Argentina.
mramorne spilje 1

Prekrasne šare u karbonatnim stijenama na malenom poluotoku na čileanskoj strani jezera formirane su više od šest tisuća godina.

Hipnotizirajuće valovite linije različitih nijansi,od bijele do tamnoplave uz igru svjetlosti ostavljaju svakog posjetitelja bez daha.

Spektar plavih nijansi rezultat su azurne boje vode jezera koja se mijenja s obzirom na godišnja doba i vremenske uvijete. U rano proljeće, dok se okolni ledenjaci još nisu počeli topiti, voda u jezeru je na najnižoj točki, te se tada svjetlost odražava na potpuno drugačiji način nego kasnije u godini – nakon što topljenje glečera podigne razinu vode preko jednog metra.

Špiljske formacije sastoje se od tri dijela – Katedrale (La Catedral), Kapelice (La Capilla), odnosno stijene koja se uzdiže iznad jezera, i Špilje (La Cueva) – Špilja. Nevjerojatni labirinti u stijenama koje je stvorila majka priroda mogu se posjetiti manjim brodom ili kajakom, no samo prilikom mirnih voda.

S obzirom na to da su ove špilje dosta udaljene od svake ceste, pristupačniji im je put preko jezera i to 30-minutnim izletima u organizaciji jedne lokalne firme.

Sudbina ovog jedinstvenog čuda prirode trenutno je ugrožena zbog planova izgradnje pet velikih nasipa na tom području.
mramorne spilje 3

mramorne spilje 2