Prednosti i mane različitih tipova krunica za zube

Autor Datum 27/12/2016

Navlaka, odnosno krunica za zube se u stomatologiji koristi za vraćanje prvobitnih oblika i funkcija oštećenih zuba. Postoji nekoliko vrsta krunica za zube: metalokeramičke, keramičke i cirkon keramičke. Čisto metalne krunice za zube danas viđamo sve manje, osim u starim kaubojskim filmovima gde ih ima mnogo. Sve one imaju svoje prednosti i mane koje ćemo mi pokušati da izvojimo.

Keramičke, odnosno porcelanske krunice za zube

Baš kao što i samo njihovo ime govori, keramičke krunice su napravljene od keramike, odnosno porecelana. Za razliku od metalokeramičkih krunica za zube, bezmetalne krunice nemaju problem sa pojavom tamnijih linija budući da su napravljene od porcelana i da savršeno imitiraju boju prirodnog zuba. Providne i nežne porcelanske krunice za zube savršeno se uklapaju sa veličinom, bojom i senkom originalnog zuba.

Porcelanske krunice odličan su izbor za prednje zube. Izgrađene su od biokompatibilnih materijala, te ne izazivaju nikakve alergijske reakcije. Za razliku od nekih tradicionalnih tehnika koje zahtevaju minimalno dve posete zubaru i određen period između dve procedure, sve keramičke krunice za zube se mogu postaviti u okviru jednog termina. Nakon što se zub pripremi za proceduru, potrebno je samo 20 do 30 minuta kako bi keramička krunica na njega bila postavljena.

Sa druge strane, keramičke krunice za zube imaju i nekoliko mana. Prva je to što su manje snažne i kratkotrajnije od metalnih i metalo keramičkih. One se lakše lome i pucaju. Drugo, da bi keramička krunica bila čvršća, potrebno je ukloniti veći deo prirodnog zuba. Treće, kada se na zube ugrade porcelanske krunice, postajemo osetljiviji na hladno i toplo. Štaviše, ekstremne temperature mogu uzrokovati pucanje i lomljenje keramičkih krunica. Četvrta njihova mana jeste što se dosta teže postavljaju od ostalih. I poslednje, dosta su skuplje od onih sa primesama metala.

Metalokeramičke krunice za zube

Izdržljivost je jedna od prednosti metalokeramičkih krunica za zube. Njihova kozmetička imperfekcija kompenzovana je snagom i izdržljivošću koju obezbeđuju metalne komponente.

Uistinu ovakve krunice kada se pravilno postave mogu trajati dugi niz godina. Takođe, metalo keramičke krunice se bolje uklapaju sa prirodnim zubom od keramičkih i manje koštaju.

Kada su metalo keramičke krunice u pitanju izdvajaju se njihove dve mane. Prva je što je za ugradnju potrebno ukloniti veći deo prirodnog zuba nego za ugradnju cirkon keramičkih. Druga mana je estetske prirode. Naime, prisustvo metalne komponente uzrokuje pojavu tamnijih linija i to najčešće na području gde se susreću zub i krunica. Zato se njihovo postavljanje na prednjim zubima ne preporučuje.

Cirkon keramičke krunice za zube

Zahvaljujući tome što su napravljene od kristala, cirkon keramičke krunice za zube su veoma izdržljive, čak i izdržljivije od metalo keramičkih. Otporne su na visoke temperature i retko izazivaju alergijske reakcije jer su napravljene od biokompatiblnih materijala. Da bi se one ugradile, potrebno je ukloniti manji deo zuba nego kada se ugrađuju druge krunice za zube.

Sa druge strane, karijes se ispod ispod cirkon keramičke krunice teško uočava. Jedini način da proverimo ima li karijesa jeste da prvo uklonimo krunicu. Još jedna mana ovog tipa krunica za zube jeste da mogu negativno uticati kako na koren zuba, tako i na susede.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.