Prepoznajte opasne madeže na koži

Mladeži, koji sami po sebi nisu opasni, ponekad mogu biti znak upozorenja na ozbiljnu bolest. U odnosu na ostale oblike raka, melanom ili rak kože mnogo je lakše uočiti, a ako je rano otkriven, u velikom broju slučajeva bude izliječen.

Riziku od melanoma, koji je najopasniji oblik raka kože, izloženi smo svi, ali neki više od drugih: osobe blijedog tena i sklone opeklinama od sunca, osobe koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, oni koji mnogo vremena provode na suncu (npr. zbog posla ili hobija) ili su izloženi intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom razdoblju (tijekom godišnjeg odmora), osobe koje koriste solarije, oni koji imaju više od 50 madeža ili u obitelji imaju nekoga tko je imao rak kože, svi stariji od 50 godina ..

U faktore rizika spadaju genetsko nasljeđe i godine života, jer se vremenom akumiliraju negativni efekti zračenja i utjecaja sredine, ali i rizičnog ponašanja, kakvo je boravak u solariju.

Koža pamti od 50 do 80 posto ukupnog oštećenja kože od sunca, apsorbira se do 18 godine života i zato je vrlo značajna zaštita djece i adolescenata od sunca. I ako nije precizno utvrđeno vrijeme izlaganja suncu koje nije štetno, vjeruje se da je od pet do trideset minuta dnevno dovoljno da se sintetizira potrebna količina vitamina D3, a da svako duže izlaganje suncu zrakama povećava rizik od raka kože.

Opasnost za tinejdžere posebno predstavlja upotreba solarija, koji emitiraju samo UVA zrake, a ne mogu dovesti do adekvatne sinteze vitamina D. Sunčanjem u solariju rizik od melanoma povećava se za 75 posto.

Najbolja zaštita je izbjegavanje izravnog djelovanja sunca u periodu kada je ono najntenzivnije.
Pokušajte, dok ste vani, hodati što više po hladovini i obucite adekvatnu odjeću, koja je najbolja zaštita od sunca. Dugački rukavi, duge nogavice, šeširi sa širokim obodom i tamne naočale zaštitit veći dio vašeg tijela, a ostali manji dio zaštititi kremom.
Izvor: Aura.ba