Prepoznajte simptome šuge na vrijeme

Kada se spomenu zarazne bolesti, većini će pasti na pamet neprijatna zarazna infekcija kože uzrokovana gnjidom “Sarcoptes scabiei”, u narodu poznatija kao šuga. Manifestira se kroz uporan svrbež i osip koji se lako uočava na koži.
šuga na koži

Prepoznajte simptome šuge

Ako ste zaraženi po prvi put, možda nećete imati simptome u prvih 2 do 6 tjedana. Međutim, ako ste i prije imali problema s ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti vrlo brzo, poslije samo dva dana. Najčešći simptom šuge je intezivan svrbež (naročito noću) i osip koji zahvaća veću površinu tijela.

Pogledajte sive, smeđe ili crvene linije na svojoj koži

Ove linije koje uočavate na koži će pokazati tunele koji grinje ukopavaju ispod vaše kože. Linije će biti uočljivije na mekšoj koži, nego na grubljoj. Međutim, ako se često češati i stvore se ogrebotine ili kraste na koži, svrbež vas može spriječiti da vidite tunele. Ova bolest je zarazna jer je dovoljan tjelesni kontakt da bi se infekcija prenijela.

Šuga se prenosi dužim izravnim koža s kožom kontaktom sa infestiranom osobom (najčešće spavanjem), ili dijeljenjem garderobe, ručnika ili posteljine. Najčešće se prenosi na članove obitelji i seksualne partnere.

Potražite dokaze i na drugim mjestima

Najčešća mjesta na tijelu gdje napadaju grinje su: zglobovi, laktovi, koljena, pazuh, bradavice, lopatice, grudi, struk, urogenitalna oblast, remenje između prstiju.

Provjerite temeljito dojenčad i malu djecu

Ako vaša djeca krenu pretjerano da se češu po tijelu ili mislite da ima potencijalnog rizika da se zaraze obavezno im temeljito pregledajte tijelo. Najčešća mjesta infekcije za bebu ili malu djecu su dlanovi ruku, tabani, glava, lice ili vrat.

Obavezno posjetite liječnika

Ukoliko primijetite prve simptome ove zarazne kožne bolesti, odmah se uputite liječniku. Ako vam stručna osoba potvrdi da je to u pitanju, izolacija je najbolji način da zaštite osobe u vašoj okolini.
Izvor:lisa.rs