Pripreme za ljeto: Kako da rashladite svoje domove i kancelarije bez klima uređaja?

Autor Datum 17/04/2018

Leto nam se polako približava, proleće je već donelo visoke temperature, a to znači samo jedno, vreme je za određene promene i pripreme za godišnje doba koje većina voli i jedva očekuje, što zbog mogućnosti više aktivnosti, tako i zbog odmora i putovanja koja su mnogo češća u toku toplijih meseci.

Pripreme se odnose na svaki segment života, mnogi kreću sa dijetama, vežbanjima i treniranjem, dolazi i do planskog, pripremanja doma za leto, menja se garderoba i priprema nova, a posebnu pažnju treba obratiti i na to kako ćete se rashladiti kada temperature budu u visokom plusu.

Istina je da mnogi vole leto, ali visoke temperature koje vladaju napolju često nas onemoguće da bilo gde idemo iz svog doma, kancelarije, osim kada je to neophodno, a često ne bude prijatno niti u domu, niti na poslu.

I dok jedni vade iz svojih ostava ventilator koji i nisu od neke pomoći, drugi se raduju jer imaju svoje stare klima uređaje, neki odlučuju šta će od ta dva nabaviti za sebe, naš predlog ide u sasvim drugom pravcu. Zašto ne biste iskoristili toplotne pumpe? Toplotne su jer se koriste zimi za gejanje, ali ne samo za to, jer kako zimi greju, tako i leti hlade svaku prostoriju u kojoj su postavljene i ugrađene.

Šta su toplotne pumpe i kako funkcionišu?

Naime, radi se o veoma ekonomičnim uređajima koji koriste toplotnu energiju iz spoljašnje sredine kako bi zagrejali unutrašnjost nekog prostora, nebitno da li se radi o privatnom prostoru namenjenom za život ili nekom poslovnom objektu, a na obrnut način rada hlade iste te prostorije u toku letnjih meseci.

Toplotne pumpe naime, toplotnu energiju izvlače iz podzemnih voda ili vazduha, te na sonovu toga i postoje dve osnovne vrste pumpi, vazduh – vazduh i voda – voda, te ta energia prolazi kroz ceo sistem koji je priključen za pumpe i dovodi se topao vazduh u određene prostorije.

Na obrnut način, toplotne pumpe iz unutrašnje sredine izvlače topao vazduh, te ga šalju u spoljašnju sredinu, čime ostaje prijatan vazduh koji je ohlađen na jedan prirodan način. Pored dve osnovne vrste toplotnih pumpi, postoje i njihove kombinacije, vazduh – voda i voda – vazduh, a koja će se od ove četiri vrste toplotnih pumpi ugraditi u nekom objketu, zavisi isključivo od položaja objekta, njegovih predispozicija i mogućnosti, te svakako želja klijenta koji ih ugrađuje.

Na početku je pomenuto da su toplotne pumpe jedno od najekonomičnijih rešenja za grejanje, odnosno hlađenje prostorija. Naime, toplotne pumpe koriste toplotnu energiju iz prirode, iz podzemnih voda ili vazduha, i to u većem delu samo tu toplotnu energiju, te je njihov utrošak električne energije najviše do 20 %.

Ukoliko uporedite ostale uređaje koji za grejanje ili hlađenje koriste isključivo električnu energiju, te neke druge derivate, bez korišćenja prirodnih izvora, onda ćete odmah uspeti da izračunate uštedu koju ćete ugradnjom toplotnih pumpi ostvariti na mesečnom, godišnjem i svakom drugom nivou. Osim toga, njihovom ugradnjom rešavate kako pitanje grejanja, tako i hlađenja, čime u stvari rešavate one najbitnije i najvažnije brige za svoj i život svoje porodice.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.