Prirodan džem od maslačka koji je odličan za zdravlje

Maslačak je vjesnik proljeća, ukrašava livade i bašte, vrlo je ljekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristiti za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od prometnica.

Svi dijelovi su puni vitamina, cvjetovi se beru u travnju i svibnju, a korijen vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalija, dok su listovi su bogati željezom i vitaminom C.
Čaj od korijena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

Recept za džem od maslačka

Otkinite 300 do 400 žutih cvjetova maslačka, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan dobro iscijedite i ulijte pola litre tople, prokuhane vode, pa kuhajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno isjeckana limuna (može is korom ako ste je dobro oprali) i žličicu limuntusa, kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, pričekajte da se ohladi i procijedite kroz gazu. Kuhajte još dvije minute i sipajte u čiste staklenke.

Džem od maslačka je najbolje uzimati ujutro, na prazan želudac, a možete ga pomiješate sa zelenim čajem ako želite očistiti organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tijekom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dvije pune žlice svako jutro na prazan želudac.
Izvor:Novosti