Prirodan sirup od sljeza za izbacivanje sluzi iz pluća

Ovaj domaći sirup pomoći će vam eliminirati sluzi u vašim plućima, a najbolja stvar je da je super za djecu.
sirup-od-sljezca-za-izbacivanje-sluzi-iz-pluca

Ljekovitost bijelog sljeza

Bijeli sljez je više zastupljen, jer se od davnina koristi za obranu od različitih bolesti. Odličan je borac protiv virusa i prehlada, olakšava iskašljavanje, ublažava simptome astme i jača imunitet.

Iako je djelotvoran u cijelosti, ljekoviti sastojci su najviše koncentrirani u korijenu. Onaj koji je izvađen prve godine je najučinkovitiji, jer ima najviše sluzi. Kasnije postaje deblji i tvrđi, pa i manje kvalitetan. Prvo se oguli i osuši na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva, da ne bi potamnio, a sluz se razložila, pa zatim isjecka. Čaj od bijelog sljeza pomaže kod kašlja, bronhitisa, a preporučuje se i kod bronhijalne astme. Koristi se iu liječenju upale debelog crijeva, proljeva i povraćanja kod odraslih i dojenčadi. Smiruje sluznicu želuca, posebno u kombinaciji s kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana, ispire im se nos kada je začepljen.

Priprema se tako što se isjeckan korijen drži oko dva sata u hladnoj, prokuhanoj vodi, da se sluz potpuno ekstrahira. Čaj se zatim procijedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji može zagrijati. Korijen bijelog sljeza nikako ne smije se kuha, jer se tada izdvaja škrob, pa je napitak gust i mutan. Sluzi u korijenu ima najviše u listopadu, na kraju vegetacije i tada bi korijen trebalo da se vadi.

U narodnoj medicini popularne su i obloge, koje su djelotvorne kod svih vrsta kožnih i potkožnih čireva, kao i upale očiju. Njima se liječe opekotine, a učinkovito ublažavaju i bol. Prave se tako što se sitno ribani korijen bijelog sljeza pomiješa s medom, kašasta masa se nanese na lanenu krpu i stavi na problematično mjesto. Mijenja se na dva do tri sata.

Potrebni sastojic:

1 žlica sljeza korijen (bijeli sljez)
1 žlica sjemenki lana
1 žlica kadulje
1 limuna, narezane
250 ml vode
1 šalica čistog javorovog sirupa ili 250 grama smeđeg šećera

Način pripreme sirupa od bijeloga sljeza

Stavite vodu u lončić, zatim dodati čisti javorov sirup (ili smeđi šećer). Zagrijte čisti javorov sirup na srednju toplinu (ili ako koristite smeđi šećer, zagrijte smeđi šećer na srednje toplinu i kuhati dok se šećer nerastopi). Dodati ostatak u smjesu i smanjite temperatutu na nisku. Nakon 15 minuta skinite lončić sa topline

Uzmi jednu žlicu sirupa tri puta dnevno. Koristite ga dok ne osjetite poboljšanje i vaš kašalj nestane. Čuvajte sirup u hladnjak.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.