Prirodna hrana za zdrave i lijepe zube

Bakterije u ustima obožavaju se hrane slatkišima, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu dovodi od kvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja.

Namirnice prepune škroba također djeluju na sličan način, jer enzimi u slini razgrađuju škrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim, umjesto pranja zubi nakon svakog obroka kako biste izbjegli kvarenje i oštećenje zubne cakline, posegnite za određenim namirnicama koje stvarno čine čuda za zube i daju bjelji i ljepši osmijeh.

Mrkva

Čvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve natjerat vas da više žvačete nego što biste žvakali jesti mekšu hranu, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimulira proizvodnju sline koja neutralizira kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.

Karfiol

Slično kao i mrkva, ovo povrće također ima funkciju kojom štiti zubnu caklinu kada se jede sirov. Osim toga karfiol, kao srodno povrće poput brokule, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spoj sumpora i dušika koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog sustava.

Sir

Tijekom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu caklinu. No kalcij i fosfor, minerali koje sadrži sir i tofu sprječavaju propadanje zuba. Korisno je redovito unositi ove minerale jer obnavljaju zubnu caklinu.

Losos

Losos je odličan izvor fosfora koji jača zubnu caklinu pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena caklinu zuba čini zdravijim i beljim jer sprečava da se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba također je odličan izvor vitamina D te potiče apsorpciju kalcija.

Špinat

Naravno, prilično je nezgodno kada komadići špinata zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput špinata, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezija koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Pola šalice tog povrća sadri čak 78 mg magnezija.

Jabuke

Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju “pranja” zubnog plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a primjerice banane, naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.

Jagode

Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja. Jagode su također prepune polifenola koji sprječavaju nastanak i razvoj bakterija. No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.