Prirodna njega za ruke tokom zime

Autor Datum 12/12/2017

Koža u zimskim uvjetima lako dehidrira i treba joj intenzivnija njega. Ruke su najosjetljivije, a evo kako ih njegujete tijekom najhladnijeg razdoblja.

Vjetar i niske temperature nepovoljno utječu na kožu ruku, koja je uz lice najviše izložena nepovoljnim vremenskim uvjetima. Naročito su opasne promjene prilikom izlaska iz toplog u hladno i obrnuto. To uzrokuje usporavanje cirkulacije, crvenilo, kao i pucanje kože.

To naročito vrijedi za osjetljiviju kožu koja je sklona upalama, crvenilu i ljuštenje. Zimi ruke treba oprati mlakom vodom i blagim sapunom, a nikako ne vrućom, jer će to da je dodatno isuši.

Dva ključna sastojka za njegu kože ruku

Preporučuje se da se kreme koriste i prije nego što se pojave prvi znakovi dehidracije. Tako će se stvoriti zaštitni sloj koji će spriječiti gubitak vlage i prirodnih ulja neophodnih za meku i zdravu kožu. Najbolje je da je nanosite pet do šest puta dnevno, a obavezno treba namazati i nokte, jer i oni brzo gube vlagu i lome se, savjetuju dermatolozi.

Kod izbora kreme najvažnija su dva sastojka-oni koji sprječavaju isušivanje i oni kojihidriraju kožu. Jojobino ulje, shea maslac, petrolej i mast životinjskog porijekla lanolin spriječit gubitak vlage, a zadržat je glicerin, hijaluronska kiselina, urea i alfa hidroksilna kiselina. Neke kreme sadrže oba sastojka, ali mogu poslužiti i dvije različite kreme, s tim da prvo treba da nanesete hidratantnu kremu koja zadržava vlagu, a nakon što se upije i kremu sa sastojcima koji sprečavaju isušivanje.

Pčelinji vosak i kakao maslac za već oštećenu kožu

Ako je koža već ispucala, veća oštećenja ublažit gušće kreme koje će je dubinski nahraniti. Najbolji izbor su one na bazi kakao ili shea maslaca, pčelinjeg voska i silikonskog ulja dimetikona. Treba da ih nanesete na ruke, staviti rukavice i ostaviti preko noći.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.