Prirodna ulja – vaši saveznici za njegu kože

Autor Datum 12/03/2018

Poznato je da se ulja zbog svoje ljekovitosti stoljećima upotrebljavaju za njegu kože. Prednosti njihovog korištenja za njegu lica i tijela su brojne, ali je potrebno prilagoditi ih odgovarajućem tipu kože. Ona kožu njeguju i hrane zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina, vitamina, lecitina i flavonoida.

Iako djeluje nevjerojatno, ulja su blagotvorna za sve tipove kože, čak i za masnu.

Također je malo poznato da uljem kožu možete očistiti. Tehnika čišćenja lica uljem zasniva se na tome da na prirodan način, nježno rastvara i uklanjati nečistoće, koje su se nakupile na koži sa sebumom i potičete normalno, ne pretjerano, lučenje ulja, pa vaša koža izgleda i osjeća se zdravije.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je najbolje za masnu i aknama sklonu kožu zbog visokog sadržaja laurinske kiseline, a to ulje sadrži i antibakterijske komponente. Ono se smatra najbližom supstancom ljudskoj potkožnoj masti i kompatibilno je s kožom. Također je korisno i za njegu i regeneraciju suhe i oštećene kose. S obzirom na to da ovo ulje ima laganu teksturu, idealno je za korištenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci umjesto teških i gustih prirodnih ulja. Ipak, pretjerana upotreba kod osoba s normalnom kožom može dovesti do suhoće kože lica i tijela.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je najbolje za suhu kožu zbog visokog sadržaja vitamina E, linolenske kiseline i karotena. Zbog blagog antizapaljenjskog i regenerativnog svojstva može se koristiti i za nježnu dječju kožu. Ono pored esencijalnih masnih kiselina obiluje vitaminima, posebno vitaminom E koji se uspješno bori protiv slobodnih radikala. Visoka razina esencijalnih masnih kiselina arganovo ulju daje moć hidratacije kože, a pri tom koža slobodno diše. Arganovo ulje uz to pospješuje mikrocirkulaciju i omogućuje maksimalnu prehranu stanica kože. Kao gotovo savršeno kozmetičko sredstvo, ovo marokansko ulje štiti i njeguje lice, nokte, kosu i kožu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje poznato je po svojim višestrukim blagotvornim svojstvima. Izuzetno je bogato vitaminom A i vitaminom E. Korisno je za suhu kožu kojoj daje mekoću i sjaj. Ono se tradicionalno koristi za masažu. Za aromaterapiju se ne koristi, pošto je jako masno i gusto, sporo se upija u kožu pa većina eteričnog ulja ostaje na površini kože umjesto da uđe u tkiva i krvotok. Maslinovo ulje poznato je kao jedan od najdjelotvornijih prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, prikladno i za osobe alergične na sintetičke supstance, a poznata je i njegova djelotvornost u liječenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suhe kože. Prema istraživanjima, maslinovo ulje štiti i od štetnih UVA zraka i ako nema SPF.

Bademovo ulje

Bademovo ulje korisno je za kožu žena koje doje, brzo oporavlja suhu i ispucalu kožu, bogato je hranjivim tvarima i vitaminom E. Cijenjeno je i kao univerzalno kozmetičko ulje koje hrani kožu, posebno suhu i osjetljivu, ali i kao klasično ulje za njegu beba. Idealno je za masažu lica, tijela, kozmetiku, ali i za druge namjene npr.. za uklanjanje šminke.

Ulje od sezama

Ulje od sezama sadrži vitamine A, B1, B6 i E i djeluje kao prirodni zaštitni faktor 4. Aktivira hormone u koži i jača imunološki sustav, grije. Namijenjeno je osjetljivoj koži sklonoj upalama, slabo prokrvljenoj koži, kod psorijaze i za njegu kože pušača.

Ulje avokada

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne sastojke nosi do unutarnjih slojeva. Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa … Usporava pojavu znakova starenja jer potiče metabolizam kolagena.

Palmino ulje

Nerafinirano palmino ulje sadrži veće količine beta karotena koje organizam pretvara u vitamin A, sadrži 15 puta više karotena od mrkve. Ima izuzetna antioksidansna svojstva, zahvaljujući sadržaju vitamina E štiti od starenja stanica. Nijedan drugi prirodni izvor ne sadrži toliko vitamina E.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.