Prirodne boje za uskršnja jaja

Autor Datum 20/03/2016

Vjerojatno niste znali da možete obojiti jaja na potpuno prirodan način, bez korištenja drugih boja. To je jednostavno za napraviti, je zabavno, a također možete pokazati svojoj djeci snagu prirode u kuhinji i ujedno ćete imati jako zanimljive boje za uskršnja jaja koje ste sami napravili.
uskrsnja jaja prirodne boje
Evo nekoliko recepta kako dobiti prirodne boje za uskršnja jaja:

Smeđe-crvenkasta

Boja je najčešća prirodna boja koje se dobiva od ljuske crnog luka. Stavite ljuske crnog luka u šerpu (količina ovisi o intenzitetu boje koji želite dobiti, dovoljno je ljusaka od 1-2 kg luka) prelijte ih s hladnom vodom, pa tu vodu izlijte, zatim ponovo naspite hladnu vodu, dodajte ocat i stavite da voda sa lukovinom provri. U ovu mješavinu pažljivo spustite jedno po jedno jaje (možete staviti i nekuhana jaja pošto će se skuhati dok se farbaju). Kuhajte jaja u lukovini dok ne dobijete željenu boju. Jaja farbana u lukovini vrlo brzo 15-30 minuta dobiju intenzivnu jarku smeđe-crvenkastu boju. Gotova jaja izvadite iz boje, ostavite ih da se osuše pa ih sa malo ulja, maslaca ili komadom slanine premažite da se lijepo sijaju.

Najintenzivniju žutu

Boju relativno brzo ćete dobiti ako u pola litre vode stavite dvije žlice Kukrume (može se kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama zdrave hrane) i lagano kuhate mješavinu oko pola sata. U gotovu boju dodajte dvije žlice octa spustite jedno po jedno jaje i kratko kuhajte sve zajedno oko 10 minuta, a onda ostavite jaja potopljena u boji dok ne dobijete željenu žutu boju.

Crvenu

Boju ćete dobiti ako narendate tri korijena cikle, zatim naribanu ciklu izgnječite batom za meso da bolje otpušta boju. Ovako pripremljenu ciklu prelijte s litrom hladne vode i kuhajte najmanje 30 minuta na laganoj vatri. Nakon toga procijedite obojenu vodu u drugu šerpu, a ciklu dobro pritišćite da što više boje otpusti. U boju dodajte dvije žlice octa spuštajte jedno po jedno jaje i lagano ih kuhajte u crvenoj boji oko pola sata. Kuhana jaja ostavite potopljena u boji dok ne poprime željenu crvenu boju.

Plavu

Boju za jaja ćete dobiti iz crvenog kupusa. Jednu manju glavicu crvenog kupusa razdvojite na listove, zatim listove kupusa blago izudarajte batom za meso da bi se boja bolje otpustila.Ovako pripremljen kupus prelijte s hladnom vodom (koristiti samo onoliko vode koliko vam je potrebno da dobro prekrijete jaja oko 2cm preko, pošto što manje vode budete koristili boja će biti jačeg intenziteta). Kuhajte listove crvenog kupusa pola sata, zatim procijedite vodu u drugu šerpu, dodajte dvije žlice octa i spustite jedno po jedno jaje.

U ovoj boji kuhajte lagano jaja pola sata, zatim ih ostavite u boji još 3-5 sati a može i preko noći, budite strpljivi iako će možda izgledati da se jaja nikad neće ofarbati. Dobit ćete divna jaja jarko plave boje. Gotova jaja premažite s malo ulja, maslaca ili slanine dobiti lijep sjaj. U plavu boju možete farbati samo jaja bijele ljuske to su kod nas najčešće pačija jaja, a kokošja jaja možete prvo izbijeliti pa nakon toga farbati.

Pošto prirodne boje za jaja bolje farbaju jaja koja imaju bijelu ljusku ovo je način na koji kokošja jaja možete izbijeliti. Kuhajte jaja 15 minuta u smjesi vode i octa 1/1, zatim ostavite jaja još 15 minuta u istoj vodi, a nakon toga svako jaje pažljivo spužvom operite pod mlazom hladne vode. Dobit ćete solidno bijela jaja koja se mogu farbati.

Zelenu

Boju za jaja ćete dobiti ako koristite listove špinata. Listove špinata usitnite, izgnječite ih batom za meso, pa ih pola sata kuhajte u litri vode. Procijedite vodu u drugu šerpu dodajte ocat i stavite jaja. Jaja prvo možete kratko kuhati u boji, a zatim ih ostavite potopljene dok ne poprime željenu nijansu zelene boje.

Napomena: Prirodne boje za jaja često dosta sporo farbaju jaja tako da je nekad potrebno držati jaja potopljena u boji i preko noći. Najvažnije je strpljenje i boja će sigurno uspjeti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.