Prirodni lijekovi koje imate u svome domu

Cijene lijekova nekontrolirano rastu i ljudi se sve više okreću vlastitim “medicinskim ormarićima” i vrtovima, u potrazi za alternativnim lijekovima. Saznajte koje prirodne lijekove imate u kući, iz nekih sasvim drugih razloga, a mogu vam biti od velike pomoći.
prirodni-lijekovi-koje-imate-u-svome-domu

Đumbir

Koristi se kao lijek već stoljećima, a zapravo može pomoći kod mnogih modernih bolesti kao što su rak jajnika ili žgaravica. Djeluje protiv zaraznih bolesti jer je antiseptik, pomaže kod artritisa (poboljšava pokretnost zglobova), djeluje povoljno na rad jetre, smanjuje kolesterol, i još mnogo toga.

Voda

Dehidracija može izazvati niz simptoma od umora do glavobolje, a samo čaša vode može učiniti čuda. Osim toga, nedostatak vode izaziva povećani broj otkucaja srca, tamniji urin, grčeve u mišićima i mučninu. Kako biste izbjegli sve navedeno, pobrinite se da vam dnevni unos vode bude barem 6-8 čaša.

Čokoladno mlijeko

Iako se u pravilu pije zbog užitka, čokoladno mlijeko je zapravo vrlo korisno kao piće za brz oporavak organizma oporavak nakon treninga.

Med

Pomaže kod zacjeljivanja rana, borbi protiv infekcija, i jedan je od najstarijih prirodnih lijekova na svijetu. Pomaže i kod probavnih smetnji, čira želuca i gastroenteritisa.

Jabučni ocat

Od Hipokrata pa do danas jabučni ocat se priznavao kao lijek za mnoge bolesti. Za umanjenje bolova, kod nedostatka energije, liječenje bradavica … A ni za dijetu nije naodmet u kombinaciji s jabučnim octom.