Prirodni lijekovi od Limuna

Autor Datum 24/08/2018

Limun..okus sa nevjerovatnim ljekovitim svojstvima, voće kojem se dive od davnina zbog mnogostrukih vitamina i zbog njegovog osvježavajućeg ukusa koji se uklapa u bezbroj vrsta hrane. Do 17stog stoljeća, Engleski mornari su na svoje brodove tovarili velike količine limuna kako bi spriječili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C. Limun je odličan u čišćenju našeg organizma. Eliminiše toksine, čisti tijelo i jedan je od najboljih saveznika u održavanju Vašeg zdravlja. Preporučuje se da uvijek pri ruci imamo barem jedan limun. U nastavku ćemo Vam otkriti nekoliko prednosti koje vam ovaj citrus nudi. Pogledajmo!

Prirodni lijekovi od limuna

Limun

Prednosti konzumacije limuna

Kardiovaskularni sistem

Limun je odličan u situacijama ili stanjima arterioskeroze i arterijske hipertenzije i pomaže nam u otklanjanju masnoća, otklanjanje problema sa cirkulacijom krvi i otpuštanja toksina u našem tijelu i krvnoj plazmi. Najbolji način za početak dana je bez dileme, čaša limunovog soka prije doručka.

Jetra, probava i žučna kesa

Stimulira sekreciju žuči i pomaže nam u sagorjevanju masnoća. Neophodan je ljudima koji boluju od jetre ili žuči, ojačava detoksikaciju i zaštitnu funkciju jetre.

Prehlade, temperatura i suho grlo

Zahvaljujući vitaminu C kojeg posjeduje kao i njegovom antiseptičkom djelovanju, idealan je u rješavanju problema poput gubitka glasa, krajnika i svih vrsta u respiratornim putevima. Također se preporučuje piti sa toplom vodom i medom.

Jača naš imuni sistem

Njegov hranjivi sastav poput vitamina C,B,E i minerala koje posjeduje, poput kalijuma, magnezija, kalcija i sumpora, čine limun nevjerovatnim učvrščivačem imunog sistema, pri tome poddižući broj bijelih krvih zrnaca.

Artritis

Kada pričamo o borbi sa toksinima, limun je idealan za liječenje artritisa kao i gihta. Kristali i sve druge nečistoće se rastvaraju, pri tome ublažavajući bolove.

Prirodni lijekovi od limuna koje možete napraviti

Limun nudi odličnu zaštitu protiv infekcija. Popijte čašu prirodnog soka od limuna prije jela kako biste se osjećali budnim.

Lijek za diareju

Idealan je lijek za ne-infektivnu diareju. Dovoljno je popiti sok od 3 limuna i 1.5l vode. Dodati i malo šećera i vrlo malo soli. Ova mješavina predstavlja jednostavnu soluciju i održava Vas osvježenim dok Vas u isto vrijeme liječi svojim nevjerovatnim svojstvima.

Lijek za hipertenziju

Dnevna konzumacija limunovog soka adekvatno regulira i krvni pritisak. Dokazano je da je početak dana sa limunovim sokom, idealan način za čišćenje tijela i pomoć u regulisanju cirkulacije i krvnog pritiska.

Lijek za infekcije u ustima i grlu

Limun posjeduje i antibakterijska svojstva, sprječava nastanak bakterija i pospješuje odbrambeni mehanizam tijela. Ne zaboravite da limun sadrži i vitamin C ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji.

Lijek za smirenje živaca i bolje spavanje

U vrijeme spavanja, idealno je popiti napitak od limunovog cvijeta. Dovoljno je staviti 3 cvijeta u ključalu vodu i ostaviti nekoliko minuta.

Pripravak za gubitak težine

Preporučuje se započeti dan sa jednostavnim smoothiem koji će nam pružiti hranive sastojke za početak dana i obezbijediti nam cjelodnevnu energiju. Izmješajte nemasni jogurt, krišku ananasa i jedan limun u blenderu. Smoothie koji dobijete je jednostavan, ukusan i više nego zadovoljavajući napitak.

Lijek za probavne probleme

Popijte šolju čaja, napravljenog od limunovog cvijeta, poslije ručka ili večere. Ubrzo potom ćete primijetiti olakšanje.

Lijek za kašalj

Zagrijte malu količinu meda i dodajte sok od jednog limuna u pola šolje vrele vode. Polako pijte mješavinu. Također, često se koriste i česna bijelog luka. U tom slučaju, potpili biste četvrtinu bijelog luka u sok od limuna. Okus Vam se može činiti jak isprva, međutim nakon što isti pojedete, osjetit ćete da se kašalj smanjio.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.