Prirodni lijekovi za zubobolju

Važno je napomenuti da, ukoliko vas boli zub onda i postoji razlog za to, te je najbolje da se što prije obratite zubaru, umjesto što liječite problem kod kuće u nadi da će nastati sam od sebe.

Uputstvo: Ukoliko neki od lijekova podrazumijeva ispiranje usta, potrudite se da prilikom ispiranja sam lijek dopre što je više moguće do bolnog mjesta. Tekućina nemojte nikako gutati.

Slana voda

Jušnu žlicu soli ubacite u malu čašu tople vode. Dobivenu mješavinu mućkajte u ustima, što je duže moguće i ispljunite. Ponavljate po potrebi.

Hidrogen peroksid

Izmućkajte usta s malo hidrogen peroksida (troprocentni hidrogen). Ukoliko vam je okus nepodnošljiv, razblažite ga vodom.

Alkohol

Viski, konjak, rakija ili votka mogu biti od pomoći. Dakle, izmućkajte usta s nekim do navedenih pića i ispljunite. Jaka vodica za usta koja sadrži alkohol tzakođe može biti od pomoći.

Ekstrakt vanilije

Natopite vatu s ekstraktom vanilije i nanesite na bolno mjesto. Drugi ekstrakti koji imaju isti učinak su ekstrakt limuna, badema i nane.

Ulje čajevca

Kap ili dvije ovog ulja će vam biti dovoljno. Možete dodati nekoliko kapi ulja u čašu mlake vode i dobivenom mješavinom ispirati usta.

Jabučni ocat

Natopite vatu jabučnim octom i nanesite na bolno mjesto.

Češnjak

Češanj češnjaka zgnječite i nanesite na bolno mjesto (stavite ga između bolnog zuba i obraza). Također, nećete pogriješiti ako luku dodati malo soli.

Listovi nane

Žvačite svježe listove nane. Ukoliko nemate svježu, suhu nanu nanesite na bolno mjesto.

Bokvica

Isto kao i sa nanom, potrebno je da žvačete list svježe bokvice. Kada ga sažvaćete, onda ga stavite i držite na bolnom mjestu.

Soda bikarbona

Tufer navlažite vodom i “umočite” u sodu bikarbonu i nanesite na bolno mjesto. Također, možete napraviti i tekućinu za ispiranje usta tako što ćete u manju čašu mlaku vode dodati žlicu sode bikarbone.