Prirodni ljekovi koje možete napraviti od kupusa

Evo na koje sve načine možete koristiti kupus kao prirodni lijek.

1. Ukoliko uzimate jednu ili dvije čaše svježeg soka od sirovog kupusa svakog dana između obroka, možete se riješiti proljeva ili upale crijeva. Tri čaše soka od svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čir na želucu.

2. Zbog velike količine mineralnih soli, vitamina i klorofila, preporučuje se malokrvnim osobama da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari, te da svakog dana popiju dvije čaše iscijeđenog soka.

3. Zanoktice i gnojne upale žlijezda također se “rješavaju” listovima kupusa koji suzbijaju upale i izvlače gnoj.

Na gnojno mjesto stave se tri kupusova lista tako da pokriju veliku površinu i ostave nekoliko sati, pa i cijelu noć. Postupak se može ponavljati sve dok oboljelo mjesto ne ozdravi.

4. Mamurluk se može dosta brzo ublažiti ispijanjem 2 do 4 decilitra kiselog kupusova rasola natašte.

5. Ljekovita svojstva kupusa su vrlo poznata i kada je riječ o ranama. Zeleni listovi operu u vodi i obrišu, nožem se izrežu, a listovi izravnaju valjkom ili bocom, te se izrežu u potrebnoj veličini. Prije nego što se stave na ranu ili bolno mjesto, lagano se ugriju na peći ili peglom. Rana se obloži listovima kupusa tako da oni prelaze njen rub. U početku se listovi mijenjaju svaka dva, a zatim svaka četiri sata.