Prirodni načini zaštite kose od sunca

Autor Datum 06/06/2018

Ovi prirodni zaštitnici stvaraju zaštitni sloj na tjemenu čime sprječavaju prodiranje UV zraka, stvaranja opeklina i isušivanje kose. Najbolji izbor su zeleni čaj, kokosovo ulje ..

Ovo su najbolji prirodni načini zaštite kose od sunca.

Aloe vera

Ona blokira opasne UV zrake i štiti kosu od sunca. Sprečava isušivanje tjemena i hrani kosu čime onemogućava njeno pucanje koje je ljeti češće zbog dehidracije. Najbolje je koristiti gel od aloe vere, umasirati ga na kosu i tjeme I ostaviti da djeluje 15 minuta. Nakon toga je treba isprati hladnom vodom.

Zeleni čaj

Jednako djelovanje kao aloe vera ima i ekstrakt lišća zelenog čaja. On obiluje katehinom koji štiti od UV zraka i često se koristi u prirodnim kremama za sunčanje. Stvara zaštitni sloj na tjemenu i sprečava prodiranje sunčevih zraka, a ujedno kosi daje crvenkasti odsjaj. Prvo treba skuhati zeleni čaj, ostaviti da se ohladi i potom njime oprati kosu. Na mokru kosu treba staviti zaštitnu kapu i ostaviti 15 do 20 minuta prije ispiranja.

Sezamovo ulje

Osim što štiti kosu od sunčevog zračenja i sprečava opekline na tjemenu, sezamovo ulje kosu čini glatkom i sjajnom. Ono ne zahtijeva dodatnu pripremu već je dovoljno na češalj nanijeti pet do šest kapi ulja i raščešljati kosu. Sezamovo ulje se može miješati s kokosovim i bademovim uljem.

Kokosovo ulje

Ovo ulje štiti od UV zračenja i blokira oko 20 posto zraka. Ono je ujedno odličan lijek protiv opeklina jer hidratizira teme i stvara prirodni sloj koji sprečava isušivanje. Nanosi se baš kao i sezamovo ulje. Dovoljno je pet do šest kapi nanijeti na češalj i potom raščešljati kosu. To će spriječiti mašćenje kose, a po želji ga možete dodatno umasirati na teme.

Vitamin E

On je prirodni zaštitnik od sunčevog zračenja i saveznik lijepe kose. Sprej možete sami napraviti kod kuće, a treba samo razmrviti dvije do tri tablete i pomiješati sa čašom vode. Mješavinu treba uliti u bočicu s raspršivačem i nanijeti na vlažnu kosu.
Izvor:24sata

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.