Problemi sa uraslim noktima – Prirodni pripravci

Autor Datum 08/07/2018

Da li ste znali da đumbir može smanjiti bol uraslih noktiju? Osim što smanjuje bol, đumbir može pomoći i u procesu liječenja i zaliječenja uraslih noktiju te smanjenja crvenila zahvaljujuči njegovom zdravstvenom djelovanju. Problem uraslih noktiju je vrlo česta pojava koja iako nije pretjerano opasna, vrlo je bolna. Nastaje kada nokat raste tako da je okrenut ka koži i dešava se da probije prvi sloj kože i raste ka unutra. Glavni simptom ovog problema je crvenilo kože i naravno jaka bol, također može se desiti nastanak temperature, a u najgorem slučaju može doći do infekcije. Do nastanka uraslog nokta dešava se nošenjem neudobne obuće, najčešće ona koja je kruta i ne dopušta koži da diše. Iako problem zraslih noktiju nije problematičan za zdravlje vrlo je neugodan i potrebno je liječenje na vrijeme. Da ne biste koristili tazne medikamente postoje 100% prirodni sastojci koju ubrzavaju oporavak i spriječavaju nastanak bakterija na bolnom mjestu.

Danas ćemo sa vama podijeliti 6 sastojaka koje možete koristiti da bi izliječili ovaj problem.

MED

Korištenje meda na bolnom području spriječava nastanak temperature i razvoja gljivica. Osim što pomaže u procesu liječenja med omekšava kožu oko bolnog područja, čime omogučava lakše uklanjanje nokta. Kako ćete med koristiti? Uzmete malu količinu meda i umasirate ga na bolno područje. Ostavite da stoji tako nekih 30 minuta. To ponavljajte dok ne dođe do otklanjanja problema dva puta dnevno.

Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa pomaže u brzini zacjeljivanja zraslog nokta i spriječava nastanak bakterija. Također pomaže u otklanjanju bolova i zapaljenja kože. Kako ćete ga koristiti? Uzimite malo vate i natopite je sa uljem. Ostavite da stoji pola sata ili zamotajte prst sa zavojem i ostavite da stoji 2 sata. Koristiti možete svaki dan do otklanjanja problema.

Bijeli luk

Sulfatni sastojci u bijelom luku pomađu u procesu zacijeljivanja nokta i spriječavanju nastanka temperature. Također primjenom bijelog luka koža omekšava u tom dijelu i bol se ublažuje. Usitnite bijeli luk i stavite ga na bolno područje, zamotajte zavojem i ostavite da stoji. Možete pomiješati bijeli luk sa maslinovim uljem da bi dobili i hidratizirajući efekat. Koristit možete svaki dan dok ne dođe do riješenja problema. Koristite ga svaki dan po 4 sata.

Morska sol

Morska sol sadrži sastojke koji pomažu u spriječavanju nastanka temperature i pomaže u spriječavanju iritacija oko bolnog područja. Napravite kupku sa pola šolje morske soli i potopite nogu nekih 20-tak minuta. Možete dodati i neka eterična ulja ili kokosovo ulje da bi učinili kupku zanimljivijom. Ovo možete ponavljati 3 puta sedmično.

Napravak od đumbira

Aktivne komponente đumbira pomažu u procesu zacijeljivanja nokta i spriječavanju nastanka temperature u bolnom području. Osim što pomažu u tome omekšavaju kožu i smanjuju crvenilo. Uzmite komad đumbira i potopite ga u vrelu vodu da bi on otpustio aktivne komponente. Sačekajte da se voda ohladi malo i potopite nogu nekih 20 minuta u tu kupku. Ovo možete raditi svaki dan. Da bi ubrzali proces liječenja možete korstiti i ulje đumbira koje stavljate direktno na bolni nokat.

Jabučno sirče

Osim što pomaže u spriječavanju infekcija koje mogu nastati, jabučno sirče pomaže u smanjenju temperature i crvenila. Pomaže u uspostavljanju idealne ph vrijednosti na tom području što pomaže u procesu zacijeljivanja. Uzime jednu šolju jabučnog sirćeta i napravite kupku sa običnom vodom. Nogu možete držati pola sata ili više i ponavljati svaki dan dok ne dođe do uklanjanja problema. Također možete staviti malo sirčeta na vatu i staviti direktno na bolno područje.

Ovo su neki od prirodnih kućnih sastojaka koji vam mogu pomoći u liječenju problema uraslih noktiju. Osim što vam ubrzaju proces izliječivanja, štete novac, ovi tretmani su sasvim prirodni i nisu štetni za kožu. Ukoliko primjenom ovih tretmana ne dođe do popravka situacije, predlažemo da se posavjetujete sa doktorom jer vam je problem uraslog nokta vjerovatno mnogo komplikovaniji.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.