Produžite rok trajanja nekim namirnicama uz ove savjete

Ponekad kupujemo namirnice ne gledajući rok trajanja, pa kada dođemo kući i vidimo do kada su upotrebljive, vrlo često ih bacamo. U brzini opet ponavljamo istu grešku, zbog čega mnogo hrane završi u kontejneru. Međutim, u nekim slučajevima to možemo izbjeći. Na sreću, postoje namirnice koje mogu iskoristiti, iako im je rok upotrebe istekao. Ali, važno je da se u to uvjerimo tako što ćemo ih testirati ili ih staviti na pravo mjesto.

Da bismo bili sigurni da je tjestenina još upotrebljiva, iako na ambalaži piše da nije, dovoljno je da je pomirišemo. Ako ne osjećamo neugodan miris, to znači da možemo je skuhamo iu njoj uživamo. Isto vrijedi i za slane grickalice – čips, grisini, krekere …

Kada stavimo jaja u posudu s vodom i ona potonu, nisu se pokvarila. Ona koja ne izdrže taj test, bacite, jer nisu za jelo.

Mesu i kruhu možete produžiti rok trajanja tako da ih zamrznuti, a konzerviranoj hrani tako što ćete je držati na tamnom i hladnom mjestu. U tom slučaju ne morate se obazirete na datum koji piše na ambalaži.

Pasterizirano mlijeko će duže trajati ako ga budete držali što dalje od vrata hladnjaka, a što bliže “leđima”.
Izvor:Novosti