Profesionalni izgled za početnike – stvari koje morate imati u garderobi

Teško je promjeniti stil odjevanja, posebno ukoliko su to dva različita stila. Kada završite fakultet i zaposlite se, većina poslova zahtjeva poseban dress code, koji često može biti poprilično striktan. Većina mladih žena ne voli profesionalni stil, jer većina misli da je on dosadan. Međutim to uopšte ne mora biti tako. Bit profesionalnog izgleda je u nekoliko odjevnih predmeta koji se trebaju kombinovati sa nekim zanimljivim asesoarima da bi izbjegli riječ dosadno kada se opisuje profesionalni izgled. Danas ću vam opisati nekoliko odjevnih komada koje morate imati kao osnovu za vaš profesionalni izgled i dati vam nekoliko savjeta kako da ih najlakše kombinujete. Na vama je da odaberete te odjevne komade po vašem ukusu, u prodavnicama koje vam najbolje odgovaraju.

Modne kombinacije za početnike

Bijela košulja

Ovo je osnova svake gardarobe, bez obzira koji stil imate. U ovisnosti od vašeg stila postoji nekoliko krojeva obične bijele košulje. Ukoliko volite casual stil onda su malo veće, opuštenije bijele košulje za vas. Međutim za profesionalni izgled bijela košulja bi trebala biti malo uža i po mogućnosti strukirana. Jer takav oblik je puno lakši za kombinovanje sa ostatkom gardarobe, zato što se može lahko nositi i sa suknjama i sa hlačama, također izgleda dobro izvan hlača ili suknje i u hlačama. Tako da su mogućnosti kombinovanja velike. Ukoliko volite dodati malo boje, onda predlažem blijedo plavu ili rozu, koje mogu profesionalni izgled učiniti puno zanimljivijim. Također ove boje su vrlo ženstvene, tako da profesionalni izgled možete učiniti vrlo ženstvenim uz pomoć ovih boja.

Fino krojene hlače

Za svaki profesionalni izgled potrebne su vam dobro krojene hlače koje vam dobro stoje i u kojima se dobro osjećate. Vrlo je važno imati ih u više boja, zbog mogućnosti izbora i kombinovanja. Predlažem da ih nabavite u tri osnovne boje, crna, tamno plava i bež. Mogućnosti kombonovanja sa ovim bojama su ogromne. Najljepši kroj hlača za posao zavisi od vašeg oblika tijela. Mnogo je važno naći dobar kroj, jer ukoliko vam dobro stoje hlače čitav outfit je puno bolji. Meni su najdraže hlače visokog struka sa malo užom nogavicom koja dolazi nešto iznad članaka. Kod ovog kroja noge vam izgledaju puno duže. Također ovakve hlače se mogu nositi sa puno više gornjih dijelova od hlača niskog struka.

Pencil suknja

Bez obzira volite li suknje ili ne, jednu u gardarobi morate imati. Nekada suknje izgledaju puno bolje od hlača i lakše se kombinuju. Posebno ukoliko poslije posla imate neku proslavu ili koktel, sa suknjom ćete uvijek bolje izgledati za takve prilike. Ovakva suknja može služiti i za noćne izlaske ukoliko se kombinuje sa nekim zanimljivih gornjim dijelom. Preporučila bih vam opet klasične boje poput, crne, tamno plave ili bež, međutim suknja u bijeloj boji može izgledati idealno za pojedine prilike. Posebno ukoliko kombinujete bijelu suknju sa blijedo rozom košuljom, ženstveno i poslovno u jednom.

Sako

Naravno sako mora imati svako u svojoj gardarobi. To je jedan od onih must have komada, koji se mogu kombinovati na milion načina. Većina sakoa je klasičnog kroja, međutim ako želite nešto zanimljiviji sako od uobičajenih, birajte one koji su u svijetloj boji, koji na sebi imaju detalje od crne. Najljepši su bež sakoi sa crnim rubom. Osim što izgledaju vrlo profesionalno, mogu se kombinovati sa milion stvari, čak ih je moguće kombinovati sa nekim super casual kombinacijama uz tenisice.

Mantil ili baloner

Meni iskreno puno draži od sakoa, jer imaju više zanimljivosti u sebi. Možete ih kombinovati sa suknjama, haljinama ili hlačama. Idu lijepo i uz farmerice, ukoliko želite imati nešto opušteniji dan na poslu. Posljednjih nekoliko godina su dobili mnogo novih oblika i modela. Mislim da sada postoji puno novih modela mantila koji su većinom vrlo jednostavni, ali također mnogo ženstveniji nego prije. Tako da ukoliko želite razbiti monotoniju profesionalnog izgleda dodajte neki mantil zanimljivog i lepršavog kroja, koji će bilo koju kombinaciju podignuti na viši nivo. Ukoliko imate ženstven stil preporučujem da izaberete baloner u nekoj nježnoj boji, poput prljavo roze ili puder roze, vjerujte mi ta boja osim što izgleda vrlo ženstveno, daje luksuzni izgled bez obzira uz šta je kombinujete.

To je sve za danas, nadam se da vam je ovaj post dao nekoliko ideja kako da počnete graditi profesionalni izgled i gardarobu. Hvala vam na čitanju.
Autor: Azra/SimpleSerenity