Proljetna njega kože – Korisni savjeti

Koža, lice i tijelo uopće najslabijeg su kvalitete u proljeće. To je zato što smo dugo boravili u zatvorenim prostorijama, bili izloženi toplom i suhom vazuhu pa se koža lako isušuje.

Cirkulacija, odnosno dotok hranjivih tvari i kisika do svih stanica je usporeniji, pa je samim tim sporije obnavljanje svih slojeva kože, rast kose i noktiju. Stoga je, u ovom periodu, neophodno da svom organizmi, a time i koži nadoknadite dosta izgubljene tekućine, vitamina i minerala. To možete postići uzimanjem agruma, kao antioksidansa, mlijeka i mliječnih proizvoda radi naknade kalcija.

Također, dermatolozi savjetuju da u svoju prehranu uvrstite jaja zbog naknade željeza, kao i svježi kupus i karot radi naknade vitamina A.

Priroda nam u ovom mjesecu ne nudi, na našim prostorima, pogodno bilje za njegu. Umjesto toga treba koristiti kantarionovo, maslinovo i bademovo ulje koja se u kombinaciji s limunovim sokom mogu koristiti za njegu kože blagim nanošenjem na sve dijelove tijela. Za izgled kože izuzetno su važne higijensko-dijetetske navike: prije svega zastupljenost svih obroka (tri obroka i dvije užine) i dovoljan unos tekućine (1,5-2 l dnevno). Važno je upražnjavati fizičku aktivnost, najmanje tri puta tjedno u trajanju od trideset minuta.

U prehrani treba biti zastupljeno što više citrusa, mrkve, dobro je piti crni i zeleni čaj, čašu crnog vina … Sve te tvari utječu na zdravlje kože, čineći je čistijom i ljepšom. Pored svega ovoga, ne zaboravite nezavisno od godišnjeg doba kvalitetna njega kože podrazumijeva pravilno čišćenje i hidratiziranje.