Proljetni umor – Kako ga pobjedite?

Sa prvim proljetnim danima obično osjećamo prepoznatljiv umor, koji nas ponekad obori s nogu i odvuče u krevet, a najčešće ima veze sa cirkulacijom, tvrde znanstvenici. Tijelo nam je još uspavano, sa viškom kilograma i masnoća, koje smo nataložili preko zime, stoga je važno da ubrzamo metabolizam i cirkulaciju, savjetuju stručnjaci.

Evo nekoliko načina, koji će vam pomoći da prebrodite prve proljetne dane.

Jutarnje tuširanje je dobra navika, trebalo bi da je usvojite, ako već niste. Najbolje je da se osvježite poslije vježbanja, a prije doručka. Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom, jer to krvne žile čini jačim i stimulira strujanje krvi.

Jak i ne previše slan doručak dat će vam dovoljno energije na početku dana. So podiže krvni tlak i energiju, ali ako imate hipertenziju, unos soli svedite na minimalnu količinu.

Budući da je krvni tlak najniži u prvom satu poslije jela, izbjegavajte obilne obroke, neka budu manji i češći. Na taj način izbjeći ćete umor i pospanost poslije jela. Naravno, izbjegavajte alkohol jer loše djeluje na živčani sustav i skuplja krvne sudove.