Proljetno uređivanje stolarije

Naizgled komplikovane kućne poslove, poput sređivanja i farbanja stolarije, možete obaviti sami. Za tako nešto, osim dobre volje, trebaće vam malo veštine, vremena, i kvalitetan izbor boja za drvo. U svega nekoliko koraka, čak i najmanje iskusni, mogu prefarbati svoje stare drvene prozore, ukoliko imaju strpljenja i volje za ovakav poduhvat.
getty_rm_photo_of_young_woman_sitting_in_open_window_with_paint
Od alata, biće vam potrebni: zaštitne rukavice, zaštitna maska za disajne organe, šmirgla, krep traka, špakla (lopatica), nekoliko četki od prirodne dlake raznih debljina, glet masa, sredstvo za skidanje boje, sredstvo za impregnaciju drveta, boja za stolariju i lak za stolariju. Pre nego što krenete sa farbanjem svojih prozora, savetujemo vam da ih skinete iz okvira. Na ovaj način, sve površine prozorskih okana i okvira biće vam dostupnije, a takođe ćete moći da podmažete šarke na vašim prozorima.
House painter at work

Priprema

Pre nego što prionete na posao, pažljivo pogledajte svoje prozore, kako bi utvrdili njihovo stanje, kao i broj prethodnih premaza. Ukoliko su vaši prozori ranije već farbani nekoliko puta, skinite čitav sloj boje do drveta. Za ovo vam preporučujemo korišćenje hemijskih sredstava koja će razgraditi boju i omogućiti vam lako skidanje šmirglom ili špaklom. Hemikalije za skidanje postojeće boje, nanosite četkom i u otovrenom prostoru. Ne zaboravite da koristite zaštitne rukavice i masku. Prozore na koje ste naneli hemikalije ostavite da odstoje na otvorenom najmanje pola sata. Prozore na kojima je postojeća boja u boljem stanju, lagano išmirglajte finijom šmirglom i tom prilikom ne skidajte postojeći sloj boje do samog drveta. Ne zaboravite, šmirglanje drveta uvek obavljajte prateći liniju godova drveta. Nakon skidanja prethodnog sloja boje, očistite svoj radni prostor i površinu vaših prozora i krep trakom zaštite staklo i šarke. Ukoliko primetite neravnine na svom prozoru, ili manja oštećenja, na te površine pažljivo nanesite glet masu.
Home Improvement

Bojenje

Naizgled lakši deo čitavog poduhvata, zahtevaće od vas ipak dovoljno strpljenja. Pre nego li nanesete odabranu boju, ne zaboravite zaštitini sloj. Zaštitni sloj za impregnaciju drveta je premaz koji nanosite na celu površinu vaše stolarije i čija je uloga zaštita prozora od atmosferskih pojava, kiše i snega. Za nanošenje ovog sloja, koristite široku četku od prirodne dlake. Ostavite svoj prozor u otvorenom prostoru, ili u prostoriji koja ima dobar protok vazduha, kako bi se zaštitno sredstvo efikasno i brzo osušilo. Nakon sušenja, finom papirnom šmirglom pređite još jednom preko drveta vašeg prozora.
Home Improvement
Sada je pred vama najlepši deo posla. Odabrali ste svoju boju, izvršili sve neophodne pripreme i spremni ste za farbanje. Boju nanosite četkama od prirodne dlake a na pojedinim mestima možete koristiti i valjak. Boju uvek nanosite u smeru pružanja godova drveta. Budite strpljivi. Čak i ukoliko imate prethodnog iskustva sa bojenjem stolarije ili sličnim poslovima, ovaj posao zahteva vaše vreme i posvećenost. Ukoliko ste spremni, iskoristite lepe dane koji su pred nama i prionite na posao!
woman-painting-window-sil