Promjene na grudima koje ne smijete ignorirati

Za mnoge od nas, grudi su jednostavno tu, zbog čega ih često zanemarujemo. Važno je međutim, brinuti o njima i pratiti sve eventualne promjene koje primijetite. Jedino tako ćete uvijek bitikorak ispred, kada se radi o vašem zdravlju.
promjene-na-grudima-koje-ne-smijete-ignorirati
Bilo kakva promjena na grudima, može biti znak raka, pa ako primijetite nešto ne odgađajte odlazak liječniku.

Grudica na grudima

Mekana masa koja se pomiče ispod vaše kože je najverovatnje cista ispunjena tekućinom. Ako je grudica čvrsta, možda se radi o benignim promjenama, ali ipak treba provjeriti s liječnikom.

Osip na bradavicama

Tragovi koji podsjećaju na ugriz insekta, crvenilo ili osip, koji ne prolaze ni nakon nekoliko tjedana može biti znak nekog oblika raka dojke.

Nabrana koža na prsima

Ako tkivo postane nabrano poput narančine kože, to može biti znak začepljenja limfnih čvorova, što ukazuje na upalni rak dojke.

Mladež ili biljeg koji mijenja boju ili oblik

Rak kože se najčešće javlja na nogama, ali grudi također mogu biti meta ove bolesti. Obratite pozornost na asimetrije, rubovi madeža koje su nepravilne, varijacijama boja i na to da li raste i širi se.

Osim redovitog pregleda dojki koji sami radite, obavezno posjetiti ginekologa da obavi i pregled vaših grudi kada odete na redovnu godišnju kontrolu!
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.