Promjene na tijelu pouzdani znakovi ovulacije

Autor Datum 19/04/2018

Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa kada dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne stanice. Jajna stanica, potom, putuje jajovodom i stiže do maternice, gdje može biti oplođena.

Ovaj period uglavnom nastupa oko četrnaestog dana ciklusa i tada je žena plodna, a do trudnoće može doći i ako je žena imala nezaštićene spolne odnose 4-5 dana prije ovulacije jer spermiji toliko mogu preživjeti. Ipak, veliki broj žena još uvijek ne ume da prepozna svoje “plodne dane” na temelju promjena kroz koje tijelo prolazi. Te promjene su najbolji pokazatelj vjerojatnosti da će doći do začeća, zbog čega je važno da sve žene saznaju načine da otkriju da li je nastupio period ovulacije.

Ovulacijski bol

Postoje žene koje osjećaju bol u predjelu donjeg trbuha u danima kada u njihovom tijelu nastupa ovulacija. To je slučaj s oko dvadeset proceanta pripadnica nježnijeg spola, a pored blagog bola, znak ovulacije može biti i pritisak u dnu trbuha u trajanju svega nekoliko minuta. Ipak, veći je broj žena koje ne osjećaju slične promjene tijekom ovulacije.

Paprasta struktura sline

Vjerovali ili ne, izgled sline tijekom ovulacije se mijenja. Naime, ukoliko se u ovim danima promatra osušeni uzorak sline, mikroskop će pokazati sliku koja liči na lišće paprati ili smrznuto staklo, a za ovo je posljednjih godina osmišljeno više linija proizvoda koje uključuju male kućne mikroskope pomoću kojih svaka žena može sama utvrditi da li je ovulacija nastupila.

Bazalna temperatura

Mjerenje bazalne temperature je jedan od pouzdanijih znakova ovulacije. Temperatura se povećava za 0,3 do 1 ° C, zato što se tijelo priprema za začeće i proizvodi progesteron. Ipak, nije svaka promjena temperature pokazatelj ovulacije, zbog čega je neophodno mjeriti je svaki dan.

Cervikalna sluz

Kao posljedica promjena razine estrogena u organizmu, tijekom ovulacije dolazi i do promjena u količini i strukturi cervikalne sluzi. Za testiranje vaginalnog iscjetka (cervikalne sluzi) neophodno je da sluz koju je vagina izlučila obrisati toalet-papirom, uzmete je kažiprstom i palcem i pokušate je rastegnuti. Na početkuciklusa, sluz je suha, mutna, ljepljiva i ima je malo, a da je ovulacija nastupila znat ćete ako je sluz vlažna, belja, ljepljiviji i ako lako puca između prstiju.

Grlić maternice

Ova metoda utvrđivanja ovulacije smatra se sekundarnom i usko je povezana s promjenama cervikalne sluzi, a predstavlja posljedicu promjene razine estrogena. Po završetku menstruacije, naime, grlić maternice je čvrst i suh na dodir, a kada nastupi ovulacija – postaje mekši i vlažniji.
Izvor:Yumama.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.