Proširene vene – prirodan način liječenja

Vene se mogu operirati, ali je svakako bolje djelovati preventivno, da se ne bi dogodilo da imate problem sa proširenim venama.

Proširene vene

Mada se proširene vene mogu pojaviti bilo gdje, najčešće su na nogama. Mogu se javiti male mrežaste promjene ili velike izbočene vene koje mogu biti u ograničenoj zoni ili zahvatati čitav venski sustav. Pored uvećanih vena, pacijenti se žale i na bolove u listovima pri dužem stajanju, dolazi do pojave grčeva, crvenila, trnjenja i otoka.

Narodna medicina u liječenju proširenih vena

U liječenju proširenih vena primjenjuju se razne metode, počevši od liječenja fleboprotektorima i vazokonstriktora, preko nošenja elastičnih čarapa, kirurške intervencije iu novije vrijeme uporabe laserskih i radio valova. Ako ste skloniji narodnoj medicini, biljke koje mogu pomoći su divlji kesten, kupus, neven i gavez.

Divlji kesten je najčešće korišteni prirodni lijek, a njegov aktivni sastojak aescin oslobađa enzim, koji sprečava pucanje zidova kapilara i samim tim sprečava dalje pojavljivanje proširenih vena. Od drugih ekstrakata, tu su sjeme grožđa i borove kore – ove dvije biljke sadrže supstance koje pomažu jačanje vezivnog tkiva u krvnim sudovima, dok kostrika jača kolagen u krvnim sudovima i poboljšava cirkulaciju.

Obloge od gaveza

U domaćoj varijanti možete napraviti obloge koje će smanjiti bol i neugodno peckanje. Čist list kupusa jednostavno stavite na bolno mjesto i držite dok se listovi ne osuše. Možete probati još jedan recept po istom principu, za koji koji se tvrdi da je još djelotvorniji. Na svjež list kupusa namažite u tankom sloju med i privijte na bolno i upaljeno mjesto.

Za obloge od gaveza uzmite korijen svježeg gaveza i izrendajte ga. Napravite smjesu, stavite na bolna mjesta i po mogućnosti držite je i za vrijeme spavanja. Gavez se može kombinirati s uljem kantariona. Ukoliko nemate svježu biljku, možete koristiti tinkturu.

Okrenite se prirodi

Kod najtežih oblika proširenih vena, preparate treba kombinirati s još nekom metodom liječenja. Preparati jačaju tonus venskih zidova i povoljno utječu na mikrocirkulaciju tako što smanjuju propusnost i lomljivost kapilara. Sadrže ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt crvenog grožđa i borovnice (smanjuju propusnost kapilara), ekstrakt centele i ananasa (otklanjaju otok, pospješuju limfnu drenažu), ruskus, ekstrakt aloje i vitamin C.

Jako je važno uz sve to i vježbati. Liječnici preporučuju trčanje ili šetnju.

Mjere samopomoći

– Izbjegavajte dugo stajanje
– Podignite podnožje kreveta za oko 15 cm
– Budite fizički aktivni (plivati​​, brzo šetajte)
– Nosite elastične zavoje ili elastične čarape
– Smanjite tjelesnu težinu
– Izbjegavajte izlaganje nogu visokoj temperaturi (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi)
– Uvedite hidromasažu nogu (tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom, od stopala prema preponama)

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.