Protiv lošeg zadaha sa zdravom prehranom

Postoje mnogi neprijatelji lošeg zadaha poput cigareta, određene namirnice, kava, problem s žgaravicom ali i loša oralna higijena.
peršun

Zeleni čaj

Zeleni čaj je mnogo više od običnog napitka. Bogat antioksidansima, zeleni čaj može uništiti bakterije koje su se nastanile u vašim ustima, a koje su odgovorne za neugodan zadah. Na ovaj način ne samo što ćete se riješiti lošeg zadaha već ćete i poboljšati zdravlje usne šupljine jer je zeleni čaj dobar iu borbi protiv karijesa ali i raka usta. Ono što je bitno znati prilikom konzumiranja ovog zdravog napitka jeste da ga pijete bez šećera.

Svježe namirnice

Grickanje jabuka, mrkve ili celera također može ukloniti neugodan dah. Njihova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja neugodan zadah.

Peršun

Peršun sadrži klorofil, odgovoran za njegovu zelenu boju, a ujedno je i antioksidans. Sastav ovog popularnog začina može privremeno pomoći u neutralizaciji halitoze, pogotovo nakon konzumiranja određenih “teških” namirnica, kao što su crni i bijeli luk. Osim grickanja, možete ga usitniti i napraviti sok.

Hidratacija

Sem što je bitno svakodnevno unositi određenu količinu vode, hidratacija, odnosno dehidracija može ostaviti trag iu vašim ustima. Kada su usta suha, čestice hrane se bolje skupljaju u sićušnom prostoru između zuba i tako stvaraju plodno tlo za bakterije.

Ne treba zaboraviti ni na redovito održavanje oralne higijene. Upale desni i karijes također mogu biti izvor vaših problema. Savjet je da najmanje dva puta godišnje posjetite stomatologa kako biste se pravilno brinuli o svom oralnom zdravlju.