Protiv prehlade i gripe prirodnim lijekovima

I ako gripu i prehlada u prvi mah mogu imati slične simptome, znatno se razlikuju po načinu liječenja i po dužini oporavka.

Obje su virusne bolesti dišnih puteva, i ubrajaju se u skupinu kapljičnih infekcija. Prenose se lako prilikom govora, kihanja, kašljanja, ali i dodirom s predmetima koji su inficirani virusima, a koji se zatim unesu u nos i usta.

Procjenjuje se da se polovica stanovništva prehladi barem jednom godišnje. Iako većina prehladu, pa i gripu, uglavnom ne shvaća ozbiljno i bolest obično “iznese” na nogama, oba oboljenja, upozoravaju liječnici, mogu imati ozbiljne komplikacije i posljedice.

Virusne infekcije naročito mogu biti teške za starije i one s oslabljenom imunitetom.

PREHLADA

Simptomi: Najčešće obuhvaća mješovitu virusnu infekciju gornjih dišnih puteva. Javljaju se: hunjavica, suzenje očiju, crvenilo ždrijela, kašalj, glavobolja, malaksalost, s povišenom temperaturom ili bez nje. Uglavnom traje oko tjedan dana. Ako simptomi traju duže, treba se javiti liječniku.

Liječenje: Pijte dosta tekućine, čajeva i laganih juha, uzimajte što više svježeg voća i povrća kako biste ojačali imunitet, i odmarajte se. Antibiotici neće pomoći, i zato ih ne uzimajte bez konzultacije s liječnikom. Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem antipiretika. Preporučuje se i uzimanje vitamina C i njegovih kombinacija. Curenje iz nosa može se smanjiti korištenjem kapi za nos ili kombiniranih preparata koji se piju. Grebanje u grlu se smanjuje pastilama, a protiv podražajnog kašlja pomažu sirupi, najčešće biljnog podrijetla. Obavezno vlažite zrak u prostoriji u kojoj se nalazite.

Čaj: U šerpu sipati dvije litre vode i dodati dobro opranu jednu jabuku, jedan limun i glavicu crvenog luka. Kuhati dok jabuka ne pukne a čaj ne dobije zlatnožutu boju. U gotov čaj iscijediti limun koji se kuhao, možete pojesti jabuku, a luk bacite. Najbolje je da se pije toplo, jer tako brže djeluje.

GRIP

Simptomi: Slični su kao kod prehlade ali su mnogo jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće, bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Gripa može se zakomplicirati plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova, zato ga treba ozbiljno liječiti i biti pod nadzorom liječnika.

Liječenje: Koristite lijekove za skidanje temperature, pijte dosta tekućine, unosite što više vitamina iz svježeg voća i povrća. Osobe koje su pod visokim rizikom, kao što su trudnice, stariji i kronični bolesnici, trebalo bi što više mirovati, au slučaju pojave komplikacija da se neodgodivo jave izabranom liječniku. Ako se nakon dva-tri dana stanje ne poboljša ili ako se temperatura održava iznad 39 stupnjeva, obavezno se što prije javite izabranom liječniku.

PREVENCIJA

Izbjegavajte kontakt s osobama koje su već oboljele, često perite ruke, jer se virusi mogu prenijeti i sa predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu s oboljelom osobom (telefon, držač u autobusu). Također, treba što češće provjetravati prostorije u kojima boravite, odmarati se i pravilno hraniti.

Prirodni preparati: Kim može koristiti prevetivno protiv prehlade, a istodobno smiruje i kašalj. Ima antibakterijsko djelovanje, a između ostalog, sadrži eterično ulje, tanine i sluz. Zaustaviti viruse, žlicu kima prelijte sa 250 ml vode i kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Maknite sa štednjaka, poklopite i nakon desetak minuta procijedite. U topao čaj dodajte žličicu cvjetnog meda, promiješajte i popijte.

ALERGIJE

Ako kišete, osjećate svrbež i curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju – možda imate alergiju. Ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama i već koristite lijekove, uzimajte one koji na vas imaju najbolji učinak, bez obzira na godišnje doba.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.