Prvi put se posećuje dečiji stomatolog – Šta sve treba da znate?

Mnogobrojne ankete utvrdile su da dečiji stomatolog postaje bauk u nešto kasnijem periodu detinjstva, te da se strah od zubara kasnije zadržava tokom čitavog života. Ako ne želite da vaše dete ima problema sa zubima u kasnijim godinama samo zbog straha od stomatologa, to morate znati kada dečiji stomatolog treba da bude posećen i kako ga izabrati, odnosno kada nije povoljno posetiti ga prvi put, kako biste bili sasvim sigurni da vašeg mališana neće uplašiti dečiji stomatolog. Tako vaše dete neće pružati otpor prilikom odlaska kod zubara, a vi možete biti spokojni.
djeciji stomatolog glavna

Kada treba da bude prva poseta dečijem stomatologu?

Svaki dečiji stomatolog će vam savetovati da svoje dete prvi put odvedete kod zubara već pre nego što napuni godinu dana, kako bi se na kontroli uverili da je sve u redu. Ovo je istovremeno i idealno doba kako dečiji stomatolog ne bi uplašio dete iz bilo kog razloga, te kako bi se mališan navikao na prisustvo ovog „čike u belom“ i kako bi sve mirno prošlo.
Pre ove posete, trebalo bi da znate i da svaki dečiji stomatolog savetuje da se sa pranjem zuba, odnosno usne duplje, počne već u najranijem periodu života, čak i dok zubi još nisu izrasli – i to navlaženom gazom kojom ćete bebi obrisati desni i unutrašnjost obraza.
Kada izrastu mlečni zubi, dečiji stomatolog će vam savetovati pranjem zaobljenom mekom četkicom manjih dimezija i bez paste za zube, koja dolazi kasnije i prilagođava se uzrastu deteta.

Šta ako zakasnite?

Preporuka je da se dečiji stomatolog poseti u što ranijem periodu detinjstva. Ako ste pak zakasnili za ovu posetu, onda se savetuje da se dečiji stomatolog poseti na rutinskoj kontroli ili bilo kojim povodom koji ne podrazumeva popravku ili vađenje zuba, kako bi se dečiji stomatolog prvi put posetio bez bola i straha.
Ako, pak, ni to nije izvodljivo, već mališan mora prvi put videti dečijeg stomatologa radi popravljanja karijesa ili vađenja zuba, onda mu strpljivo objasnite da dečiji stomatolog nije nikakav bauk, te da i stariji odlaze kod zubara i da je to sasvim normalna i gotovo svakodnevna pojava. Takođe, izabrani dečiji stomatolog bi trebalo da se potrudi da u datom slučaju sve protekne što manje traumatično, kako mališan ne bi stekao strah.

Dečiji stomatolog i kako ga izabrati

Najpre, dečiji stomatolog bi trebalo da bude upravo onakav kakvim smo ga malopre opisali, to jest da bude nežan i da ume da se sa pažnjom i strpljenjem posveti deci, odnosno potrudi da čitava poseta prođe što bezbolnije.
Izabrani dečiji stomatolog mora, naravno, biti profesionalac u svom poslu i imati iskustva, ali psiholozi tvrde da je podjednako bitno, ako ne i bitnije, da u pitanju bude empatičan čovek, odnosno žena, koji će sa pažnjom posvetiti vašem detetu. Stoga bi dečiji stomatolog najpre trebalo da bude biran prema preporuci roditelja kojima verujete, odnosno prema tome da je određeni dečiji stomatolog hvaljen u svom poslu od drugih korisnika i klijenata. Veoma je važno da dečiji stomatolog „probije led“ već u ovom ranom periodu, jer vam je sigurno poznat primer kako izgleda kada se odrasla osoba plaši zubara.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.