Ovo su prvi simptomi prehlade ili gripe

Vi ste uvjereni da ste prehlađeni, vaši prijatelji misle da imate gripu, a obilje lijekova iz apoteke, navodno, biće od pomoći za oba. Kako ih razlikovati?

Gripa je ako …

Vas pogodi kao grom iz vedra neba, imate povišenu temperaturu (preko 38,5 stupnjeva), druhtavicu, bol u mišićima, osjećaj tjeskobe u grudima … Možete imati i kašalj, ili da vam nos curi, ali je manje vjerojatno da ćete imati probleme s gornjim respiratornim traktom, kao što je to slučaj kod prehlade.

Što treba raditi …

Posjetite liječnika što prije, prepisat će vam lijekove koje bi bilo najbolje uzeti u roku od 48 sati nakon pojave simptoma. Tretman će ublažiti simptome, ubrzati oporavak i značajno smanjiti šansu za pojavu komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

Što nikako ne treba činiti …

Uzeti kombinaciju različitih lijekova iz apoteke kako biste ublažili simptome i tako sebi olakšali. Nepažnjom se lako može dogoditi da udvostručite dozu nekog od sastojaka, a antibiotici su posebna priča – njih nipošto ne treba uzimati jer su namijenjeni uništavanju bakterija, a ne virusa.

Prehlada je ako …

Su simptomi pretežno vezani za područje od vrata naviše. Ako vam nos curi ili je začepljen, oči suze, boli vas grlo, kišete – vrlo vjerojatno imate prehladu. Za razliku od gripe, ovi simptomi se postupno pogoršavaju tijekom jednog ili dva dana. Tijelo vas može boljeti i možete imati povišenu temperaturu, ali će simptomi biti znatno blaži nego kod gripe.

Što treba raditi …

Bilo bi poželjno da svakog dana uzimate 250-500mg vitamina C, po mogućnosti čim se simptomi pojave. To nije garancija da će prehlada proći, a prevelike doze mogu iziritirati vaš želudac, ali svakako vrijedi pokušati. Isto vrijedi za kapi / sprej za nos, s obzirom na to da antihistamini mogu isušiti sinuse. Redovito uzimanje pastila s cinkom tijekom 48 sati također može biti od pomoći.

Što ne treba raditi …

Ako imate blagu temperaturu, nemojte posezati za lijekovima za snižavanje temperature. Visoka temperatura pokazatelj je da se tijelo bori protiv infekcije. Lezite, odmorite, pijte dosta tekućine jer će to spriječiti dehidraciju uslijed znojenja i ohladiti vaš organizam. Izbjegavajte dekongestant jer, iako smanjuju oticanje tkiva u nosnoj šupljini i izazivaju zgušnjavanje sluzi, imaju najbolji učinak samo prvi put. Svakog narednog morat ćete povećati dozu, a to ćete morati činite i sve češće.
Izvor:superzena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.