Kako rad za računarom šteti tijelu?

Autor Datum 02/04/2018

U vremenu krize i nezaposlenosti, nezahvalno je ukazivati ​​na nedostatke nekoga posla, ali dugoročno svaki čovjek mora razmišljati o svom zdravlju.

Uredski posao, kako napominju mnogi stručnjaci, izuzetno je stresan za naše tijelo i utječe na zdravlje. Neke simptome možda već i sami osjećate.

Bol u šaci

Ako osjećate bol u palcu iu šaci kad okrećete zglob, vjerojatno je riječ o sindromu “de Quervain“. Riječ je o upalnom stanju šake koje može biti vrlo bolno. Danas tu bolest najčešće uzrokuje pretjerano korištenje kompjuterskoga miša. Ako primijetite ove bolove, konzultirajte se s liječnikom i svakako nabavite stalak za miš koje će ruku staviti u prirodniji položaj.

Bol u stražnjem dijelu vrata

Da li ikada osjećate bol na stražnjem dijelu vrata? Riječ je o boli koja peče i ma koliko sami sebe masirali, ništa ne pomaže. Kako pojašnjavaju stručnjaci, takva bol rezultat je neispravnog sjedenja za stolom. Vrlo vjerojatno se često naginjete prema keranu kompjutera koji je ili predaleko ili vi ne vidite dobro. Ako je zaslon predaleko, približite ga sebi, a ako ne vidite dobro, konzultirajte se s liječnikom.

Bol u gornjem dijelu leđa

Kako pojašnjavaju stručnjaci, bol u gornjem dijelu leđa javlja se kao posljedica napetosti, a to je pak rezultat predugog sjedenja. Ako radite uredski posao, vjerojatno predugo sjedite. Dodajmo tome da su vrlo često neudobni i sto i stolica, a konačni rezultat je bol u gornjem dijelu leđa. Savjet stručnjaka je taj da se svakih 45 minuta prošetate i, ako je moguće, učiniti nekoliko vježbi. Inače, redovna vježba obvezna je za sve one koji imaju spomenute probleme.

Bol u zglobovima

Kad se na kraju dana opustiti, da li osjećate bol u zglobovima – najčešće laktovima i koljenima? Takva bol rezultat je uredskog posla. Dakle, sjedite cijeli dan za stolom koji vrlo vjerojatno nije prilagođen vama, a uz to ni stolica nije pravilna, kao ni tipkovnica koja je ili preblizu ili predaleko. Poduzmite sve što možete kako biste sebi na poslu osigurali namještaj i potrebne uređaje prema zdravstvenim pravilima. Zapamtite da je zdravlje najvrednije.

Nemirno tijelo

Trnci u rukama i nogama, nemirne noge, titranje mišića, nervoza, nemir … Uloga zapravo može biti beskonačno dug, ali zajednički činilac svemu je isti – stres!

Pritom ne mislimo na stres zbog kolega i nadređenih nego stres koji tijelo trpi i pamti jer je svaki dan u svom neprirodnom položaju. Ljudi nisu stvoreni za sjedilački način života i za neprestano gledanje u zaslon. Možda vi toga niste ni svjesni, ali vaše tijelo jeste. Dugotrajno bavljenje uredskim poslom može izazvati ozbiljne bolesti. Spriječite to! Ako već ne možete pobjeći od posla, slobodno vrijeme obavezno iskoristite za stvari koje će pridonijeti zdravlju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.