Rani simptomi raka kože

Autor Datum 19/05/2018

Rak kože ponekad je zaista teško dijagnosticirati. Postoje neki znakovi koji bi mogli signalizirati da nešto nije u redu, prije nego što za to bude kasno.

S obzirom na to da madeži mogu ukazivati na potencijalni razvoj nekih oblika raka kože, za početak je važno znati da zdravi mladeži imaju simetričan oblik i jednaku boju na cijeloj površini.

Bazocelularni karcinom

Najčešći oblik raka kože je karcinom bazalnih stanica, koji najčešće zahvaća dijelove tijela najizloženije suncu – lice, ramena i leđa. Kao znak upozorenja uglavnom se javljaju promjene na koži koje izgledaju poput malih plikova tamnije boje.

Melanom

To je najsmrtonosniji oblik raka kože, a znaci upozorenja su: neasimetrični madeži (polovice madeža nisu iste), rubovi madeža nisu ujednačene, a boja nije ravnomjerna, već varira od svjetlije do gotovo crne. Također, liječniku bi se trebalo javiti radi kontrole madeža čiji je promjer veći od šest milimetara ili ukoliko primijetite značajne promjene u teksturi madeža u kratkom vremenskom razdoblju.

Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su hrapave regije, poput malih rana, koje su mogu vidjeti na koži koja je izložena jakom suncu tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Uglavnom izgledaju kao jedna ili više manjih crvenih ili svjetlo smeđe mrlje na koži, koje se najčešće i perutaju.

Karcinom skvamoznih stanica

To je drugi najčešći oblik raka kože, a znak upozorenja su jarko crvene mrlje na koži. Ovi upozoravajući signali mogu se javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuju na mjestima na koži koja su izložena suncu.

Nodularni melanom

Nodularni melanom je oblik raka kože koji se najbrže razvija. Signal koji bi mogao ukazivati na ovaj oblik kancera je neravnina, kvržica, koja se može javiti na bilo kojem dijelu tijela i raste velikom brzinom, tvrda je na dodir. U kasnijim fazama razvoja raka, ove kvržice mogu svrbjeti, krvariti ili gnojiti.
Izvor:mondo.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.