Razlozi zašto vam opada kosa?

Autor Datum 25/11/2017

Ako primijetite da kosa počinje ispadati, ne treba odmah paničariti. Razlozi mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do nasljednog faktora. Predstavljamo vam bezazlene razloge opadanja kose zbog kojih ne treba odmah da se plašite.
razlozi-zasto-vam-kosa-opada

1) STRES

Stres je vjerojatno najzastupljeniji faktor opadanja kose. Svaki vid veće ozljede, tjelesne ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose. Operacija, prometna nesreća ili čak gripu može uzrokovati gubitak kose.Emotivni stres rjeđe uzrokuje opadanje kose, ali se događa na primjer kod razvoda ili kod smrti bliske osobe.Period normalnog rasta kose je od tri do šest mjeseci nakon nepovoljnih dešavanja.

2) HORMONI

Opadanje kose se može uočiti kod početka korištenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visoku razinu hormona. Također, kod promjene razine hormona u menopauzi dolazi do ove pojave.

3) MUŠKA ĆELAVOST

Istraživanja pokazuju da dva od tri muškarca imaju simptome ovog sindroma gubitka kose do 60e godine. Ovaj vid alopecije događa se zbog zapisa u genetskom kodu koji se dobiva rođenjem.

4) MANJAK PROTEINA

Nedostatak proteina u organizmu također može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose, kažu američki znanstvenici s Akademije za probleme kože.

5) NASLJEDNI FAKTOR

Ako potječete iz obitelji u kojoj žene počinju gubiti kosu u određenom razdoblju, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći spriječiti, ali svakako treba da se trudite da održavate kosu što bolje možete, bez obzira na faktore na koje ne možete utjecati.

6) TRUDNOĆA

Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa uslijed koga dolazi do alopecije zbog promjene u razini hormona. Do opadanja kose češće dolazi poslije rođenja djeteta nego tijekom trudnoće.

7) PREVIŠE VITAMINA A

Zbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korištenja suplemenata u prehrani ili nekih lijekova. Ovo je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalan balans ovog vitamina u organizmu.

8) ANEMIJA

Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, odnosno suočava se s nedostatkom željeza u organizmu. Ujedno predstavlja i problem opadanja kose koji je i najlakše rešiv- počnete uzimati željezo kroz hranu ili kao suplemente prehrani.

9) SMANJENO LUČENJE ŠTITNJAČE

Tiroidna žlijezda se nalazi u vratu i luči hormone koji su odgovorni za mnoge procese u organizmu, između ostalog i za rast kose. Ukoliko tiroidna žlijezda ne luči dovoljno hormona, alopecija je neminovna. Liječnik jednostavnim testom može utvrditi problem i pomoći u njegovom rješenju.

10) NAGLE PROMJENE TEŽINE

Nagle promjene tjelesne težine također mogu biti uzrok prorjeđivanja kose. Ovo se može dogoditi i kada je gubitak tjelesne težine dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa i dolazi do opadanja kose.
Izvor:blic

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.