Redovnim vježbanjem do ljepote i zdravlja

Ako vježbate najmanje dva puta tjedno, plenićete samopouzdanjem i zadovoljstvom, tvrde i liječnici i stručnjaci za fitnes. Bez obzira na to koji sport ili rekreaciju odabrati, osjećat ćete se bolje u svom tijelu, brže rješavati probleme, lakše komunicirati s okolinom, a neće biti ni čestih promjena raspoloženja.

Rekreacija ne mora nužno biti naporna, važnije je da osjećamo zadovoljstvo dok se rekreiramo, stav je Andreasa Morica, njemačkog stručnjaka za alternativnu medicinu i ajurvedu. Po njemu, cilj vježbanja nije iscrpljivanje ni pomicanje granica izdržljivosti, već korist za naše tijelo i za našu dušu.

Joga doprinosi smirenju, ali plivanje i trčanje, zbog ritmičkih pokreta, imaju učinak kao i meditacija! Timski sportovi pružaju radost dijeljenja pobjeda i poraza s prijateljima. Vožnja bicikla i šetnja povezuju nas s prirodom i čine stabilnijim ličnostima.

Prema Moritzu, nikada nećete odustati od vježbanja, ako se pridržavate nekih uputa iz njegove knjige “Večite tajne zdravlja i pomlađivanja”.

Možete vježbati svaki dan i nikada vam neće biti naporno.

A, redovita aktivnost je najvažnija. Osnovni cilj nije da usporimo starenje, poboljšamo izgled ili spriječimo bolesti, kaže ovaj stručnjak. Redovna rekreacija je važna jer potiče probavu i izlučivanje tjelesnih, ali i emocionalnih “otrova”. Limfni sustav, koji eliminira štetne tvari iz vezivnog tkiva organa i mišića, ovisi od svakodnevne aktivnosti, objašnjava Moric.

Cirkulacija limfe u našem tijelu povezana je s fizičkim radom i disanjem.

Plitko disanje, koje je rezultat “sjedilačkog života”, prilično usporava drenažu, jer udah i izdah djeluju kao pumpa.

Povezanost vježbanja i disanja utječe i na samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva, jer se stanice bolje opskrbljuju kisikom. Utjecajem na rad limfnog sustava sprečava mnoge bolesti i jača imunitet, posebno ako izaberemo rekreaciju koja je u skladu s našom osobnošću, sklonostima i konstitucijom.

Plitko i adrenalinsko disanje

* Najbolje je vježbati sa 50 posto fizičkog kapaciteta, jer nije cilj da pokažete koliko možete, već da imate korist od toga. Ako se umorite poslije 30 minuta trčanja, džogirajte samo 15, jer će vam prijati. Nakon fizičke aktivnosti ne bi trebalo da se osjećate iscrpljeno, već svježe i puni energije, a vremenom radite više i postupno pojačavajte ritam.

* Prekinite trening čim osjetite da morate disati na usta. To je znak da ste prešli 50 posto svog kapaciteta, pa je tijelo ušlo u “adrenalinsko” disanje koje iscrpljuje osnovne rezerve energije i izvlači kisik iz stanica. Još jedan pokazatelj da ste prešli granice je lupanje srca i prekomjerno znojenje, a postoji mogućnost čak i da tijelo počne da se trese. Ako se to desi, hodajte dok ne uspostavite normalno disanje na nos.

Ples u kući i pjevanje u kupatilu

Bilo da skačete po sobi s mikrofonom u ruci ili plešete priljubljeni uz partnera, brojna istraživanja su pokazala da te male “kućne” plesne koreografije, najviše opuštaju i potiču izlučivanje serotonina, hormona sreće. Isti učinak ima i pjevanje u kupaonici, bilo da se tuširate ili opuštate u kadi.

Osim što blagotvorno djeluje na srce, ples pojačava snagu mišića i njihovu izdržljivost, podiže samopouzdanje, pomaže da izgradimo bolji odnos prema svom tijelu i da budemo društveniji.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.