Kada je u redu da budete sam svoj majstor?

Autor Datum 15/01/2018

Nema osobe koja makar jednom u žvotu nije pokušala da bude sama svoj majstor bez obzira na to da li je muškog ili ženskog pola. Prosto, ljudi vole da budu korisni, vole da budu samostalni i da budu gospodari svog života čak i kada je u pitanju neka kućna popravka. Zaista, ko još želi da prizna sebi da nešto ne zna ili ne ume i da mu je potrebna pomoć stručnog lica, odnosno majstora, kako bi u svom domu završio ono što je potrebno?!

Uostalom, danas nije tako teško biti i električar i stolar i obućar kada sve što treba da znate možete naći na internetu! Šalu na stranu, ne treba biti nerealan i neiskren prema sebi. Zna se šta možete sami, a šta ne, odnosno, za neke poslove će vam električari i drugi majstori zaista biti neophodni. A do tad, dok se ne pojave veći kvarovi, evo šta možete da uradite sami, očas posla, bez angažovanja majstora.

Popravka manjih kućnih aparata

Električari vam obično nisu neophodni kada treba da popravite peglu, lampu ili sličan manji uređaj koji vam lako može stati u ruke i na kojem lako možete da uvidite u čemu je problem i gde je kvar. Obično treba prespojiti nake žice, zameniti prekidač ili kablove, a to je nešto što skoro svaki muškarac može sam, bez pomoći električara.

Jedini preduslov za ovu vrstu popravke je da imate odgovarajući alat, ali i da imate pojma o tome šta se kako radi, popravlja i menja kako ne biste dodatno pokvarili uređaj koji potom možete samo da bacite. Budite strpljivi i precizni. Ako mislite i vidite da vam ne ide, odustanite i pozovite majstora. Kada je u pitanju popravka većih kućnih aparata, ni ne pokušavajte da sami čačkate nešto u šta se ne razumete!

Zamena sijalica

Možda ste se na ovo nasmejali, ali i zamena sijalice predstavlja manju kućnu popravku koju, verovali ili ne, neki i dalje ne znaju sami da sprovedu! Ipak, ovo je zaista lako i zaista može svako, a potrebno je samo da kupite sijalicu odgovarajuće veličine i jačine, isključite svetlo, uklonite staru i zavijete novu sijalicu i to je to. Zvuči lako kao što i jeste lako! Zamena neonskih sijalica je možda nešto komplikovanija, ali čak ni u tom slučaju nije problem da sav posao završite sami.

Zamena osigurača

Zamena osigurača je jednostavna koliko i zamena sijalice ukoliko je reč o najprostijem kvaru. Naravno, sve što je komplikovanije podrazumeva da se moraju umešati električari, ali čak i tada možete pomno da posmatrate šta je to što oni rade da biste i sami znali za sledeći put. Za mnoge popravke ovog tipa, koje spadaju u manje i jednostavnije, biće dovoljno da samo jednom pogledate kako to rade električari da biste u svakoj narednoj, sličnoj situaciji i sami znali šta vam valja činiti.

Sve o radu električara možete pogledati na linku Majstorbeograd-a, https://www.majstorbeograd.com/Elektricar.html .

I ne zaboravite – nije sramota ne znati i tražiti pomoć. Samo budite iskreni prema sebi i uvidite u kojim situacijama možete sami, a za koje vam je potrebna pomoć. I ovo ne važi samo u oblasti majstorstva već i inače. Kada ne znate, samo treba da znate koga da pitate!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.