Renoviranje kuhinje po preporukama dizajnera enterijera

Autor Datum 08/03/2017

Ako Vam uskoro predstoji potpuno renoviranje kuhinje, sigurni smo da ste u nedoumici kakav stil da odaberete i u reorganizaciji kućnog budžeta kako biste isplatili sve radove koji Vas očekuju. Ipak, dizajneri enterijera potpuno se slažu u jednoj stvari: za potpuno drugačiji izgled ove prostorije, nisu potrebna velika ulaganja. Kao što ćete na primer pozvati električara kada imate problema sa instalacijama u svom domu, tako trebate da poslušate savete profesionalaca kada taj dom uređujete. Mi vam prenosimo neke njihove savete koji će vam sigurno biti od koristi.

Renoviranje kuhinje može se sprovesti i sa veoma ograničenim sredstvima, ako dozvolite svojoj kreativnosti da ispliva na površinu i promenite samo pojedine detalje. Sve to pod uslovom, naravno, da ste opremljeni svim neophodnim uređajima koji ovoj prostoriji po pravilu pripadaju, kao i kakvim – takvim kuhinjskim nameštajem.

Jeftino renoviranje kuhinje

Kompletno renoviranje kuhinje može se završiti sa vrlo malo novca, ako ste Vi ili Vaš partner vični farbanju i sitnijim popravkama. Za početak, odlučite se za boju. Najčešće se crvena ili žuta koriste za renoviranje kuhinje, te ne morate menjati pločice već samo zidove prefarbati u neku od ovih boja. Tome dodajte karirane zavese i crvenu ili žutu činiju koju ćete postaviti na frižider.

Kuhinjske elemente možete takođe prefarbati u belu boju ili prelepiti samolepljivim papirom sa teksturom svetlog drveta, a renoviranje kuhinje može se nastaviti i postavljanjem zidne, otvorene police na koju možete postaviti začine u teglicama različite veličine u boji za koju ste se odlučili. Samo tri plastične zakačaljke na koje ćete obesiti krpe ili daščice za seckanje takođe mogu uneti veselost u ovu prostoriju. Bitno je samo da sve ostane u okvirima one nijanse koju ste odredili za dominantnu u svom ambijentu.

Potpuno nov enterijer

Svakako, ako biste ipak uložili nešto više novca u renoviranje kuhinje, treba početi od pločica, koje ne moraju biti u već viđenoj beloj ili krem boji. Sive pločice većih dimenzija i u mat nijansama odlično se slažu sa bordno nijansama, u koje možete farbati zid i birati zavese za prozore.

Svemu dodajte bordo nameštaj sa sivim ručkama i kompletirajte sasvim nov enterijer. Renoviranje kuhinje može se sprovesti i rušenjem zida sa trpezarijom, te između ove dve prostorije dodajte šank koji može služiti i kao površina za rad.

Na taj način ćete bolje iskoristiti prostor i pretvoriti ga u sasvim moderan enterijer, u kom će se rado okupljati Vaši gosti.

Funkcionalnost na prvom mestu

Ne treba zaboraviti da kuhinja pre svega mora biti funkcionalna, jer je njena primarna karakteristika praktičnost za obavljanje svakodnevnih poslova oko spremanja hrane. Slično kao kada se u kupatilu dvoumite između ugradnje kade i tuš kabine, tako morate dobro razmisliti i koje kuhinjske elemente da odaberete. Ukoliko renoviranje kuhinje za Vas predstavlja unos potpuno novih elemenata, ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora za radnu površinu i smeštanje svih sudova i manjih kućnih aparata. To možete postići ugradnjom polica iznad frižidera ili velikih fioka u kojima će biti dovoljno mesta za sve sitnice, kao i radnom površinom koja se može izvlačiti ispod žice za odlaganje sudova.

Neka potpuno renoviranje kuhinje znači i uštedu prostora u drugim sobama ili prostorijama, te postavite veš mašinu ispod radne površine ili, u slučaju veće kvadrature, trpezarijski sto u neki od njenih uglova, kako biste trepzariju pretvorili u dečju ili radnu sobu. Jedno je, međutim, sigurno: detaljima ovog prostora se uvek možete poigravati, te i sasvim male promene mogu značiti puno za nov izgled enterijera.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.