Riješite se celulita uz dobar plan ishrane

Mada ga vrlo često ne doživljavamo kao bolest, celulit jeste zdravstveni problem. Istraživanja su pokazala da se sa njim susreće skoro pa devedeset procenata žena. Nagomilavanje toksina i masnoće pod kožom slabi vezivna tkiva i tako deformiše kožu. Delovi kože na kojima ona izgleda kao „pomorandžina kora“ sasvim sigurno su zahvaćeni celulitom. Celulit češće od drugih delova kože zahvata kožu stomaka, butina, zadnjice i donjeg dela leđa.

Faze razvoja celulita

Celulit se razvija u nekoliko faza. U prvoj fazi skoro da je neprimetan sve dok se koža ne stegne prstima. Tada malene kvržice i udubljenja postaju vidljivi. U drugoj fazi koža postaje još opuštenija, a celulit vidljiv i kada se ona ne steže rukom. Tek u poslednjoj fazi, površina kože izgleda kao „pomorandžina kora“ kao posledica gubljenja elastičnosti i sve većeg tanjenja. U ovoj fazi se unutar potkožnog tkiva mogu stvoriti i kvržice čije dodirivanje može da izazove i bol.

Lečenje celulita – ishrana i anticelulit tretmani

Anticelulit tretmana ima sve više. Neki su manje, a neki više efikasni. Međutim, preduslov za njihovu efikasnost je isti: biti uporan, istrajan i dobro paziti na svoju ishranu i životne navike. To znači da treba napraviti određeni plan ishrane kog ćete se pridržavati ukoliko želite da dođe do boljitka. Konzumiranje alkohola i cigareta, stres, nošenje tesne odeće, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana česti su uzroci pojave celulita. Kada se nezdrave navike iskorene i ishrana reguliše, celulit se kombinovanjem sa drugim anticelulit tretmanima jednostavnije i brže leči.

Konzumiranjem namirnica bogatih antioksidansima poput polifenola, masnim kiselinama, lecitinima, proteinima, vitaminima C i B6 snižava se koncentracija masnoće u krvi, pospešuje lučenje kolagena, jačaju krvni sudovi i vezivna tkiva, doprinosi se regeneraciji već oštećenih tkiva i time leči celulit i ublažavaju njegovi simptome. Unošenje vode u dovoljnim količinama hidrira kožu i veoma je bitno kako za proces lečenja celulita, tako i za funkcionisanje našeg organizma u celosti.

Anticelulit masaža i ultrazvučna kavitacija – efikasni anticelulit tretmani

Anticelulit masaža svrstava se među najefikasnije anticelulit tretmane. Njen osnovni cilj jeste rastresanje potkožnog tkiva i kože, te poboljšanje cirkulacije unutar njih. Najbolje vreme za početak anticelulit tretmana masažom jeste par dana nakon menstruacije. U tom periodu hormoni su smireniji i koža je manje osetljiva, te je samim tim masaža manje bolna. Anticelulit masaža ne može izlečiti celulit ukoliko se istovremeno ne reguliše ishrana, ne unosi dovoljno tečnosti u organizam i ne vrši nikakva fizička aktivnost.

Samo jednom odrađena anticelulit masaža ne može biti uspešna u lečenju celulita. Da bi masaža bila efikasna, mora biti vršena u tri serije (nakon tri menstruacije) od po desetak puta (dan za danom). Jedna masaža traje otprilike pola sata do četrdeset minuta. Tokom masaže mogu se kao kontaktna sredstva koristiti i anticelulit preparati u vidu krema i ulja.
Mada je glavni cilj ultrazvučne kavitacije uklanjanje masnih naslaga, ona je istovremeno i efikasan anticelulit tretman.

Kombinovana sa anticelulit masažom daje još bolje rezultate. Ova vrsta anticelulit tretmana funkcioniše tako što se ultrazvučnim talasima kidaju membrane masnih ćelija čime se nagomilane masnoće i toksini oslobađaju iz njih i potom preko međućelijskog prostora dolaze do jetre koja ih razgrađuje zajedno sa ostalim masnoćama unetim ishranom u organizam.