Riješite se prašine u domu uz ove trikove

Autor Datum 24/10/2016

Kako bi vaš čišćenje bilo što učinkovitije i kako bi vaš dom ostao što duže lijep i ugodan primijeniti 5 jednostavnih trikova koji doista pomažu.
rijesite-se-prasine-u-domu-uz-ove-trikove

1. Napravite propuh

Usisavanje će ukloniti prašinu s vašeg poda i tepiha no tijekom sunčanog dana jasno se vidi kako čestice prašine ipak lete na sve strane. Kako bi spriječili da se, nakon usisavanja, prašina iz zraka ponovno slegne na namještaju napravite propuh ili upalite klimu na funkciju ventilatora. To će ispuhati i izbaciti sitne čestice iz prostorije.

2.Napravite antistatičke krpice za prašinu

U pola šalice tople vode iscijedite 3 limuna i dodajte dvije žličice maslinovog ulja i sve izmiješajte. Izrežite nekoliko pamučnih krpica (od čaršafa, stare majice …) i stavite ih u posudicu s poklopcem, pa ih prelijte mješavinom. Poklopite posudu i ostavite da se natope oko dva sata. Iscijedite ih i stavite da se osuše, a kada budu potpuno suhe, spremne su za uporabu. Krpica će privući i pokupiti svu prašinu. Perite ih ručno i ponovite postupak nakon tri korištenja.

3. Detaljno očistiti usisivač

Iako je njegova funkcija da čisti, u filteru usisavača čestice prašine ostaju zaglavljene i strujanje zraka kroz filter ponovno ih vraća u prostoriju. Jednom mjesečno učiniti generalku na usisavaču. Zamijenite filter i vlažnom krpicom prebrišite sve unutarnje dijelove do kojih možete doprijeti.

4. Koristite pametna sredstva za čišćenje

Ključ čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo. U posudu sa pola litre mlake vode nakapajte par kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, menta, citrusi …) ili maslinovog ulja. Umočite pamučnu krpicu, dobro je iscijedite i njom prebrišite drvene i plastične površine. Za staklo upotrijebite mješavinu octa i vode.

5. Istresite tepihe

Tepisi su glavni skupljači prašine i zato je vrlo važno da ih detaljno očistiti. Usisivač će samo površinski ukloniti prašinu, a glavnina se krije između niti. Jednom mjesečno izvadite tepih na balkon ili u dvorište i dobro ga istresite.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.