Rješenje za akne,opekotine i osipe od sunca

Autor Datum 01/07/2018

Tijekom velikih vrućina, kože može vrlo nepovoljno reagirati na sunce. UV zrake potiču dodatnu proizvodnju prirodnih ulja, pa koža postaje masnija, a na mjestima gdje su ranije bili ekcemi, mogu se ponovno javiti. Također, zbog pojačanog lučenja znoja, po cijelom tijelu mogu se pojaviti akne ili osip kao reakcija na sunčevo zračenje.
rjesenje za akne osipe i opekotine od sunca

Masna koža

Visoke temperature i UV zrake dodatno potiču mašćenje kože. Pretjerivanje sa agresivnim tonicima za čišćenje, osobito onima na bazi alkohola, treba izbjegavati. Iako će koža na prvi pogled izgledati odlično, to će je toliko isušiti da će pojačano lučiti prirodna ulja i samim tim biti masnija. Osim alkohola, treba izbjegavati preparate za čišćenje na bazi natrij lauril sulfata, koji dehidrira kožu i one koji sadrže minerala ulja i petrolej, jer mogu začepiti pore. Bolji izbor su preparati laganih tekstura bez ulja.

Akne na leđima

Akne su leti izraženije zbog pojačanog znojenja, ali i korištenja regeneratora na bazi pantenola, koji lako prodire u kožu. Kod ovog problema najbolje je kožu svaki put nakon tuširanja dodatno očistiti antibakterijskim tonikom, koji sadrži salicilnu kiselinu. On će ukloniti višak prirodnih ulja, dubinski očistiti kožu i smanjiti broj bakterija koje uzrokuju akne.

Ekcemi

Iako su ekcemi češći zimi zbog suhog zraka, kratki rukavi koje nosimo preko ljeta otkrivaju sve njihove tragove, a tijekom velikih vrućina teže ih je sakriti. Za ublažavanje ovog problema, preporuča se korištenje ulje jojobe, mrkve, ružino ulje i ulje slatkog badema. Kao instant rješenje, za iziritiranu kožu najbolji izbor je krema sa jednoprocentni kortizonom.

Osip od vrućine

Vrućina može uzrokovati osip na koži, tako što podiže tjelesnu temperaturu, što omogućuava brže isparavanje znoja, ali se time oštećuje prirodna, zaštitna barijera kože. Osip će ublažiti gel-maske s protuupalnim sastojcima, kao što sukamilica i ekstrakt cvijeta kamilice, bisabolol. Što je postotak vode u maski veći, to će i osip prije nestati. Zapamtite samo da prije nanošenja na kožu, masku treba na 20 minuta staviti u hladnjak, jer hidratacija i hlađenje najbolje pomažu kod ljetnih osipa.

Opekotine

Prekomjerno izlaganje suncu može rezultirati opeklinama, a opasni UVA i UVB zrake mogu uzrokovati upalu i isušiti kožu. Kod opeklina je prevencija najbolja zaštita, ali ako se već pojave, važno je odmah popiti hladnu vodu, koja će sniziti tjelesnu temperaturu i hidratizirati organizam. Nakon toga, treba nanijeti losion lagane teksture koji je bogat antioksidansima. Opekotine su zapravo oštećenje kože i upala uzrokovana slobodnim radikalima, a mogu ih poprave upravo antioksidanti.
Izvor:zadovoljna.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.