Rotkvica – povrće za čišćenje organizma

Njeno latinsko ime Raphanus sativus znači kultivirani kupus. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili bogovima.

U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.

Ukoliko ste na dijeti jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti.

Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala mokraćnog sustava.

Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neprijatnijeg okusa.

Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Rotkvica ima specifičan ljutkast okus. Popularna je u pripremi različitih salata, ali može i da se bari, griluje, a od lišća se mogu praviti čorbe i juhe.