Ruska gljiva čaga pomaže kod stresa

Čaga (Inonotus oblikuus) je parazitska gljiva na brezi, nalik izgorjeloj izbrazdanoj kori. Tisućama godinama se koristi diljem Euroazije, gdje je zbog svoje ljekovitosti bila poznata i pod nazivima “dar od Boga” i “kraljica bilja” ..
caga gljiva

Čaga je moćno sredstvo protiv stresa, uzročnika gotovo 90 posto svih bolesti.

Raste u šumama breze diljem Sjeverne i Istočne Europe, Rusije i Koreje.

Stari Azijci su je primjenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), vjerujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet.

Njena ljekovitost dokumentirana je u najstarijem službenom popisu ljekovitih tvari, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing staroj 2300 godina.

U tom dijelu je zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim ljekovitim svojstvima prozvana i “nadmoćnom biljkom”.

Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi “Odjel za rak” nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspješnog liječenja po klinikama. Danas se na čagi provode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu iscjeliteljsku moć.

Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocjenih bioloških aktivnih tvari, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se fenolni spojevi, melanin, triterpenoid i mali postotak betulinske kiseline. Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se Čagin kiselina, koja prema tvrdnji ruskih znanstvenika normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.
Izvor:herbateka