Sa ovim trikovima protiv masne kose

Autor Datum 03/04/2016

Masna kosa jedan je od najčešćih problema u održavanju urednog i njegovanog izgleda, i stvara poteškoće u svakodnevnom oblikovanju frizure. Osim prirodne tendencije vlasi ka pretjeranom izlučivanju sebuma, postoji i niz pogrešaka kojima sami potičemo njihovo mašćenje. Neke od najčešćih kriju se ustresnom načinu života i lošoj prehrani, kao iu pogrešnom njegovanju kose.
masna kosa trikovi

1. Prečesto i pogrešno pranje

Unatoč masnim vlasima koje narušavaju nečiji kompletan izgled, treba se suzdržati od svakodnevnog pranja kose. Naime, prečestim izlaganjem kose vodi i šamponu potiče se pojačano izlučivanje masnoća, pa je idealno prati je dva puta tjedno. Veća količina šampona nije preduvjet da kosa bude čišća, naprotiv, na masne vlasi šampon se brže “lijepi”, pa je njegovo ispiranje otežano.Količina veličine oraha, nanesena dva puta, jedina je preporučljiva doza, s tim da prvi naneseni dio šampona treba temeljito da utrljate, a drugi nježno da umasirate.

2. Visoka temperatura vode i vrelina fena

Vruća voda, kao i vreo mlaz zraka iz sušila potiču izlučivanje masnoće, pa je masnu kosu poželjno prati u mlakoj ili čak hladnijoj vodi. Ona održava kutikule zatvorenim, što jača kosu i sprečava gomilanje sebuma.

3. Pogrešan izbor četke za kosu

Nakon pranja masnu kosu je najbolje očešljatiplastičnom četkom čiji su vrhovi mekani i zaobljeni. Metalne četke se ne preporučuju jer masnoću s tjemena raznose duž čitave vlasi. Sproizvodima za kosu također treba biti oprezan i, ukoliko je njihovo korištenje neophodno, treba birati samo one na prirodnoj bazi – vosak, gel i pjena kosi daju trenutan sjaj, ali oduzimaju joj živost i dodatno je opterećuju, zbog čega vrlo brzo “pada”.

4. Velika količina regeneratora

Masnim vlasima regenerator nije neophodan, on jednostavnost i čistoću vlasi pretvara udodatni sloj koji privlači nečistoću. Ne stavljajte regenerator, već vrhove kose nakon šamponiranja istrljajte žlicom jabučnog octa pomiješanog s decilitrom vode, nanesite na vrhove, pustite da odstoji pet minuta, pa isperite.

5. Pretjerivanje s maskama za kosu

Za masnu kosu postoje razne maske na tržištu, ali s njima također treba biti štedljiv jer, umjesto hranjenja vlasi, najčešće uzrokuju to da postaju teške. Pakovanje za kosu koristite dva puta mjesečno, to je dovoljno da se dlaka nahrani i da se smanji pretjerano izlučivanje sebuma.
Izvor:Kurir

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.