Šarena planina – pravo prirodno čudo

Autor Datum 07/08/2016

Različite geografske lokacije, klimatski pojasevi pa čak i godišnja doba nude najširi spektar prirodnih čuda. Jedno od njih je i šarena planina Danxia koja podsjeća na ogromno slikarsko platno. S površinom od 400 kilometara kvadratnih ovaj zapanjujući reljef u najmanju ruku ostavlja bez daha i potvrđuje da priroda uistinu slika najljepše slike.

Jedinstvena formacija stijena Danxia nalazi se u Kini tik do mjestašca Zhangye te već godinama niže svoje turustičke uspjehe.

No čak i za majku prirodu, stvaranje ovakvog komada umjetnosti nije bilo lako. Zapravo, bilo joj je potrebno čak 24 miliona godina! Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pješčenjaka i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika – koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.

Planina nudi nezaboravan prizor gotovo na svim svojim dijelovima, a dio koji se nalazi u Gansu, provinciji u sjeverozapadnoj Kini, stekao je svjetsku slavu i dobio svoje mjesto na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine.
sarena planina 2sarena planina 3 sarena planina 4

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.