Šatavari – Indijska biljka za liječenje neplodnosti

Šatavari (lat. Asparagus racemosus) je biljka penjačica, visine do dva metra, koja raste na šljunčanim i stjenovitim šumskim područjima viših nadmorskih visina. Zbog ljekovitih svojstava bere se tisućama godinama diljem Šri Lanke i Indije.

U ajurvedskim tekstovima, ova vrijedna biljka preporučuje se za liječenje želučanih i živčanih oboljenja kao i brojnih ženskih tegoba.

Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom šatavari što na drevnom sanskrtu znači “lijek za stotinu bolesti“. Često se i poetično opisuje kao biljka “koja ima stotinu muževa”, što je aluzija na pomlađujući učinak koji ima na ženske reproduktivne organe.

Iako je dobro poznato da blagotvorno djeluje na sve ženske tegobe, šatavari zapravo pomaže kod široke lepeze bolesti pa može biti korisna i muškarcima.

Najpoznatija je po pomlađujućim karakteristikama koje izvrsno djeluju na ženske organe. Koristi se za liječenje bolesti maternice, neplodnosti, prijetećeg pobačaja, vaginalnih infekcija, gubitka libida kao i kod problema u menopauzi.

Održava hormonalnu ravnotežu, zdravi PH rodnice, regulira menstruacije i ovulacije. Uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontrolira gubitak krvi tijekom menstruacije. Odlična je za žene koje planiraju trudnoću jer povećava plodnost, potiče proizvodnju zdravih jajnih stanica, hrani i jača maternicu i priprema organe za začeće.

U trudnoći ublažava jutarnje mučnine, a nakon poroda pomaže i pri čišćenju maternice. Potiče normalnu laktaciju tijekom perioda dojenja.

U velikoj mjeri pomaže i ženama srednjih godina – ublažava simptome perimenopauze (nagle promjene raspoloženja, iznenadne napade vrućine, suhoću rodnice). Obiluje fitoestrogenima pa je idealna u slučaju manjka prirodnih estrogena.

Šatavari može odlično djeluje i na muške reproduktivne organe. Budući da je afrodizijak i jača libido, pomaže u liječenju impotencije i to pri širem spektru razlog a seksualne insuficijencije.

Prema ajurvedi, ova biljka pomaže i boljem funkcioniranju probavnog sustava, djeluje protiv žgaravice, sindroma iritabilnog kolona i proljeva.

Ima povoljno djelovanje i na dišni sustav – ublažava suhoću i nadraženost gornjih dišnih putova, pomaže kod bronhitisa. Hrani i čisti krv i sprečava anemiju. Znanstvenici su otkrili i da štiti krvne stanice koštane srži.

Pojačava izgradnju bjelančevina u organizmu što je dobro za oporavak svih mišića, snagu i vitalnost. Smanjuje negativne učinke stresa na živčani sustav pa je odlična za sve one kojima su tijelo ili um pod pojačanim pritiskom.

Sprečava starenje i oštećenje stanica, tkiva i organa. Zbog toga u ajurvedi spada u kategoriju rasajana – biljaka za pomlađivanje organizma.
Izvor:lovesensa

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.