Saveti za postavljanje rasvete u domu

Autor Datum 22/03/2017

Rasveta predstavlja bitan estetski faktor. Ukoliko se koristi radi forme, neće izazvati pravi efekat. Međutim, ako uvežbate ,,oko’’ za detalje prilikom postavljanja rasvete, možete izazvati fantastične efekte u vašem stanu ili kući. U prvom planu možete prikriti određene nedostatke vaše prostorije, bilo da se radi o nameštaju ili zidovima. Suvišno je govoriti o uticaju svetlosti na ljudsko raspoloženje.

U skladu sa tim, nudimo vam nekoliko korisnih saveta za postavljanje rasvete u kući.

Usklađujte rasvetu sa prostorijom

Rasveta koja se koristi u dnevnoj sobi ili trpezariji ne treba da bude istovetna onoj u kupatilu ili dnevnoj sobi. Postoji odnos između voltaže sijalice i dimenzija sobe (širina i dužina). U većim prostorijama možete postavljati centralno osvetljenje u kombinaciji sa podnim, stonim i zidnim svetiljkama.

Postavite više izvora svetlosti

Centralan izvor svetlosti ima svoje nedostatke. Stvara osećaj neravnoteže u prostoriji i čini uglove mračnima. Da biste ovo izbegli, možete postaviti više manjih izvora svetlosti. Ne morate se ograničavati samo na zidove i plafon. Koristite uglove ormara, stone lampe, viseće svetiljke, ukrasne lampe različitih oblika i jačine svetlosti, prostore iza slika ili drugih upečatljivih objekata.

Težite ravnomernoj svetlosti

Izbegavajte suviše blještava svetla u vašim prostorijama. Moderni rasvetni uređaji imaju u sebi potenciometre, tako da možete podešavati snagu energije i intenzitet svetlosti onako kako vama odgovara. Rasveta treba da bude slojevita i da zrači posebnom, toplom notom. Jako svetlo je poželjno u podrumima, ostavama i plakarima.

Vodite računa o bojama

Rasveta koju koristite mora biti u skladu sa bojom vašeg nameštaja i zidova prostorije. Svetlije boje imaju tu karakteristiku da stvaraju jak odraz dok mračnije upijaju boju. Ne savetuje se korišćenje jake svetlosti u prostoriji sa belim zidovima. Ako vaš nameštaj ima braon, crnu ili tamnoplavu boju, kombinujte više izvora svetlosti iz različitih uglova kako biste dobili ambijentalni efekat.

Planirajte rasvetu

U prostorijama poput kupatila, gde je svetlost više funkcionalnog karaktera no dekorativnog, potrebno je postaviti rasvetu pre ugrađivanja lavaboa, tuš kabine ili kade, kao i pre postavljanja pločica. Obratite pažnju na položaj utičnica kao i prekidača. Prekidači bi trebalo da su postavljeni do vrata, kao i nekih 90-100 cm od poda.

Koristite svetlosne snopove i podešavajte svetlo

Snopovi svetlosti iz stonih i zidnih lampi mogu istaknuti ivice slika, oblik nameštaja, uglove zidova. Vodite računa da budu usmereni prema željenim predmetima, nikako u pravcu gde dosta borave ljudi. Pored zidova i stolova, rasvetu možete svakako ugraditi u pod, pločice, u ormarićima sa staklom, itd. Možete naizmenično koristiti tako instaliranu rasvetu, čime ispunjavate razne potrebe i stvarate estetski poželjne i oku ugodne efekte.

Dobar primer podešavanja svetlosti su podesive lampe, koje mogu imati sjajnu dekorativnu primenu. Njihovo usmeravanje može dati uglovima potrebnu dubinu i naglasiti pojedine karakteristike. Takođe, ugrađeni potenciometri mogu napraviti skladnu vizuelnu kompoziciju u željenom trenutku, što vam ostavlja dosta prostora za improvizaciju.

Izaberite tip rasvete koji vam odgovara

Postoji širok izbor mogućnosti rasvete, koji zavisi od funkcije, efekta koji želite da postignete, izgleda prostorije, boja i novca koji vam stoji na raspolaganju. Možete koristiti klasične (inkandescentne) sijalice, zatim halogene, fluorescentne ili LED sijalice.

Neki detalji, kao što su zanimljivi ulazni otirači ili neobične slike na zidovima, mogu u mnogome uticati na izgled nekog doma i dati mu crtu jedinstvenosti, a rasveta je svakako najmoćniji od svih detalja. I zato pristupite ozbiljno njenom planiranju i od doma napravite vašu malu oazu mira.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.