Savjeti: kako da izaberete najpraktičnije elemente za stan

Autor Datum 04/11/2017

Kuburiti sa malim prostorom zaista nekada može da bude veoma stresno. Verovatno se stalno pitate gde ostaviti sve te stvari, sve te sitnice, ali i osnovne važne kućne elemente. Kako namestiti stan, koji će imati sve potrebno, ali ipak neće izgleda prenatrpano. I ove situacije se mogu rešiti i to vrlo jednostavno. Samo treba odabrati praktične i višenamenske elemente.

Kada već imate skučen prostor, onda probajte da ga prilagodite sebi, a ne da očekujete ono što je nemoguće.

Kreveti sa pregradama

Kada već opremate stan, onda treba da izaberete sve one krevete, fotelje, dvosede, garniture, koje imaju dodatne pregrade. Svaka ta pregrada vam može služiti da u nju potrpate sve one nepotrebe, a ipak potrebne stvari, kojih ne želite da se otarasite. Naravno, da u te pregrade možete spakovati i sve one jako bitne stvari, za koje nemate mesta u stanu ili bi ružno izgledali u stanu.

Posteljina, jastuci za spavanje, knjige, nakit, veš, zimske ili letnje stvari, u zavisnosti od aktuelne sezone. Zapravo, u pregrade stavite sve ono što ne koristite svakodnevno. Pokušajte da glomazne stvari stavite u te pregrade, jer glomazne stvari „ubijaju“ prostor. Što više stvari sklonite sa vidljvih mesta, biće vam lakše da funkcionišete. Jako je bitno i da znate gde ostavljate sve te stvari i da one uvek budu lepo složene, kako biste se lakše snašli kada ih tražite.

Rolo zavese – najpraktičnija vrsta zavesa

Najlakše zavese za upotrebu, ali i za održavanje jesu rolo zavese. One se mogu koristiti u malim, velikim stanovima, u kancelarijama, zdravstvenim prostorijama, državnim ustanovama, školama. Široka primena rolo zavesa samo je dokaz njene svrsishodnosti. U malim stanovima treba izabrati rolo zavese jednostavnih boja ili čak svetlije, jer će na taj način vaš stan izgledati veći.

Glomazne zavese su pogrešne u malim stanovima, one mogu biti pogrešne čak i u velikim stanovima. Rolo zavese nikako ne mogu da deluju glomazno. One će se uvek dobro uklopiti. Rolo zavese su najbolja moguća opcija za stanove koji nemaju mnogo prostora.

Nivelacija poda

Ne morate da imati dve različite prostorije da bi vaš stan izgledao veće. Od jedne prostorije možete vrlo jednostavno napravite dve zasebne prostorije, a da fizički nisu odvojene. Naime, to možete postići i tako što ćete na primer zidove u kuhninji ofarbati u jednu boju, a dnevnu u drugu boju. Još jedna jako dobra opcija jeste i nivelacija poda.

Zapravo, moguće je izdinuti jedan deo. To je naravno potrebno da uradite u toku renoviranja stana. Na taj način, malo izdignuta kuhinja će u istom trenutku biti sasvim drugačija prostorija i vizuelno će vaš stan izgledati daleko veći i prostraniji, ali i definitivno lepši.

Police umesto zidova

Police za vaše sitnice, knjige, mogu da izgledaju vizuelno vrlo dobro i da definitnvo podele dve prostorije. To čak možete uraditi i u spavaćoj sobi, ali i u dnevnoj. Zapravo pregradne police možete postaviti na svim onim mestima u stanu, gde vam je potrebno da bude otvoren prostor.

Budite umereni u svakom slučaju i ne preterujte sa sitniciama i detaljima na tim policama. Količina tih detalja treba da zavisi od celokupnog enterijera i drugih sitnica koje ga čine.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.