Savjeti sa kojima će vaše štikle biti udobne

Autor Datum 06/06/2018

Jedno od ključnih fashion pitanja koje nas sve muči glasi: Kako pobogu hodati cijeli dan u štiklama, a da se to ne pretvori u mazohizam? Mnogi će reći da ljepota boli i da je za seksi izgled potrebno istrpjeti malo muke, ali zaista, da li vam je na sve brige još potrebno da vas stopala ubijaju?

Da bismo vam bar malo olakšali život, predstavljamo 8 ključnih savjeta koji će vam pomoći da udobnije hodati u svojim omiljenim cipelama sa štiklom!

1. Pažljivo birajte veličinu

Možda vam ovo zvuči kao očito, ali budite iskreni prema sebi i priznajte – koliko puta ste kupili premale cipele? To je jedna od najčešćih ženskih greški pri kupnji obuće. Cipele mogu imati različite kalupe i samo zato što na kutiji piše vaš broj, ne znači da vam zaista odgovaraju. Obujte obje i pošetajte po radnji. Pokušajte ne razmišljate o tome koliko vam se dopadaju, već se fokusirajte na pitanje kako se osjećaju vaši prstići u njima.

2. Prilagodite ih tipu stopala

Vrlo je važno prilagoditi tip stopala obući, kada god je to moguće. Ako imate ravna stopala, vjerojatno će vam biti prilično neudobno u štiklama, pa je zato važno da birate udobne cipele, s manjom i debljom petom.

3. Birajte stabilnu štiklu

Bezbolan hod na štiklama je moguć samo ako odaberete deblju štiklu. U tankim vrtoglavim potpeticama, noga nije stabilna, pa je opterećenje veće na zglobovima i mišićima. Ok, naravno da obožavate svoje killer trinaestice, ali ako želite u takvim cipelama hodate baš svaki dan, pomirite se s bolom! Inače, kombinirajte – deblja štikla za svakodnevno jurcanje, tanka štikla za povremeni glam prilike. U ovoj drugoj situaciji, nije loše imati balerinke pri ruci, u slučaju da postane baš gusto.

4. Obratite pozornost na podlogu

Mala platforma na prednjem dijelu ili gumirana podloga, ublažit pritisak stopala i učiniti korake lakšim. Klasična salonka u kojoj stopalo i beton dijeli svega par milimetara materijala, vjerojatno će vam zadati dosta muka, pa je nosite onda kada znate da nećete morati previše hodati.

5. Odmorite stopala

Ako vam se pruži prilika, napravite pauzicu i odmorite noge od štikli. Ispod stola u uredu izujte jednu po jednu cipelu i istegnite prste i zglobove. Dok to radite, vaše noge će vam doslovno govoriti “Hvala”!

6. Razgibavajte i masirajte stopala

Kada dođete kući nakon napornog dana u štiklama, posvetite malo pažnje svojim stopalima – zaslužila su to. Istegnite ih tako što ćete prvo povlačiti prste dolje što više možete, a zatim u suprotonom stranu, istežući ahilovu tetivu i čineći je gipkijom. Zatim rotirati stopala u krug na jednu, pa na drugu stranu, a ukoliko imate tenisku lopticu ili nešto slično, valjajte je stopalom nekoliko minuta.
Ovo razgibavanje je dragocjeno, ne samo za oporavak od hoda na štiklama, nego i za pripremu za sljedeći put. Kada ih dobro istegnete, izmasirajte ih kremom koja opušta, ili još bolje, zamolite svog dragog da to učini.

7. Nosite modele koji drže čvrsto zglobove

Sigurno ste svjesni da je zimi uvijek nekako lakše hodati u štiklama (ok, osim ako ulice nisu zaleđene). To je zato što su u čizmama vaši zglobovi dobro uvršteni i obuća stoji stabilno na vašoj nozi. Ljeti je stvar već malo teža, ali ako odaberete sandale s remenčićima koji čvrsto drže obuću, hodači stabilnije i bezbolnije.

8. Spasonosni silikonski jastučići

Ima ih u svakoj parfumeriji, a tko ih je izmislio treba ga nagraditi! Silikonski jastučići su dizajnirani na različite načine tako da se mogu zalijepiti na onaj dio cipele koji je najproblematičniji i smanjiti bol u stopalima, ili spriječiti žuljeve.
Izvor:Cosmopolitan.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.