Savjeti za kupovinu domaćeg i svježeg paradajza

Autor Datum 18/07/2018

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga povrće obogatit vaš organizam kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: da li umijete prepoznati svježe i domaće uzgojene plodove?

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla izdržati prijevoz i distribuciju po udaljenim mjestima, a potom se kemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi. Uključite sva osjetila i naučit ćete prepoznati kvalitetne plodove.

Pažljivo osmotrite nijansu kore rajčice

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerojatno je riječ o svježem plodu. Svjetla boja kore, narančaste nijanse, govori da je plod vjerojatno nezreo, da je suviše tvrd i da će okus biti … pa, nedefiniran! Zaobiđite i rajčica s tamnim mrljama na kori – vjerojatno je već počeo trunuti.

Pomirišite rajčice

Još bolji pokazatelj od izgleda rajčice je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osjetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav rajčica može vam poslužiti samo za ukras.

Stisnite plodove vrhovima prstiju

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da je možete stisnuti a da ga time ne uništiti, a opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o povrću koji će se brzo pokvariti.

Kupite samo ono što možete dodirnuti

Izbjegavajte kupnju paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupnju na tezgama gdje neće vam dozvole biranje.

Pravilno ih skadišta

Paradajz će imati bolji okus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, au hladnjak ga stavite samo ako planirate ga režete za salatu pa želite ga malo rashladite.
Izvor:zadovoljna.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.