Savjeti za njegu suhe kože

Autor Datum 08/09/2018

Suha koža nije tek osjećaj zategnutosti, smežuranost, ljuštenje, perutanje, borice, ranice, ponekad svrbež – može se čak raditi i o simptomu bolesti poremećaja rada štitnjače, smanjene aktivnosti žlijezda lojnica, dermatitisa ili čak dijabetesa.

Njega suhe kože

Njega suhe kože

Srećom, uglavnom se radi o tek privremenom problemu koji se uglavnom javlja zimi i nije ozbiljan, niti iziskuje ozbiljan medicinski tretman, samo može biti prilično neugodan i estetski ružno izgledati. Jedan od prvih razloga koji se vežu za suhu kožu je hladnoća i suhi zrak, slijede agresivna sredstva za čišćenje, a ne smijemo izostaviti ni genetsko naslijeđe i predispozicije, starenje i alergije.

Kronično suha koža ili ozbiljan problem sa suhom kožom koja se nanovo javlja iziskuje posjet dermatologu.

Suha se koža najčešće javlja na rukama i donjem dijelu nogu, a područja generalno variraju od osobe do osobe. Ujedno, ovise o dobi, zdravstvenom stanju i izloženosti vanjskim utjecajima (visoke topline, puno sunčanja ili izloženost hladnoćama).
Da bi se izbjegao problem sa suhom kožom dobro je poduzeti određene korake kako bi se smanjila mogućnost javljanja ovog problema. Dobro je smanjiti količinu tuširanja/izlaganja ruku vodi, uvesti redovno mazanje kremom ili što hidratantnijim losionima (sprječavaju gubitak vlage kože), koristiti rukavice ako se služimo agresivnim sredstvima za čišćenje. Po pitanju krema, ako ne znate je li pametnije odlučiti se za masniju ili hidratantniju – obje imaju svojih prednosti i nećete pogriješiti za koju god opciju se odlučili.

Prednost je u uljima – ona se duže zadržavaju na koži, pa duže sprječavaju isparavanje vode iz površinskih slojeva kože.

Priuštite kožu blagi, nježan piling barem dva put tjedno, kako biste potakli cirkulaciju i uklonili perutavost i odumrle stanice kako bi se koža bolje nahranila. Za njegu koristite proizvode koji sadrže ureu, laktate i koži srodne lipide ili masne kiseline.
Nemojte očajavati jer rezultati nisu vidljivi odmah, nekad je potrebno malo više vremena, ali upornost se svakako isplati.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.