Savjeti za zdravu i sjajnu kosu

Autor Datum 25/10/2018

U životu svake žene njega i briga o kosi zauzimaju posebno mjesto. Ipak, samo zahvaljujući dubokom poznavanju njenog životnog vijeka, njenih metamorfoza, doprinosi ljepoti koju može pružiti. Ako znamo kako živi naša kosa, znaćemo i kako treba prema njoj da se ophodimo, piše Elle.rs

Zdrava i sjajna kosa

Život vlasi odvija se u nizu ciklusa, u tri faze: anagene, katagena i telogen. Faza rasta vlasi traje u prosjeku četiri godine, dlaka raste otprilike jedan centimetar mjesečno i ovo se naziva anagena faza. Nakon toga nastupa katagena faza, takozvani period mirovanja, koji traje dva do tri mjeseca. Dlaka više ne raste, lagano se degenerira da bi, konačno, u telogenoj fazi otpala.

Njega

Uz današnji način života, umor, stres, zagađenje u zraku, bojanje kose, pramenove i feniranje teško je održati kosu zdravom, sjajnom i punom života. Put do zdrave kose najprije podrazumijeva dobru prehranu. Ako se na izborniku nađu omega-3 masne kiseline, kojih ima u masnim ribama (bakalar, losos, skuša …) i bjelančevine koje nalazimo u siru i orašastim plodovima, kao i vitamin B, rezultati će svakako biti vidni i pozitivni. Kako bismo njegovali kosu na odgovarajući način, potrebno je najprije utvrditi u kojem je ona stanju bismo primjenom adekvatnog tretmana postigli željene rezultate.

Stanje kose određujemo na temelju dva parametra: stanje vlasi i stanje kože glave. Pravilna njega kose zahtijeva disciplinirano, redovito pranje, toniranje i nanošenje regeneratora, pakiranja ili maske za kosu. Ipak, često se zaboravlja da je zdrava koža glave preduvjet za lijepu i njegovanu kosu. Kao i ostatak kože, stanice vlasišta se neprestano obnavljaju i ukoliko se naruši ravnoteža tog procesa, može doći do nastanka raznih poremećaja, kao što su stvaranje peruti, iritacije, pretjerana osjetljivost, pa čak i opadanje kose.

Također je bitna ravnoteža rada žlijezda koje proizvode sebum i uravnotežen hidrolipidni film koji prekriva cijelo vlasište. Kada se utvrdi tip kose i vlasišta, uz odgovarajuće preparate za njegu mogu se postići fenomenalni rezultati. Zahvaljujući svom sastavu, različiti proizvodi za njegu prodiru u različite zone vlasi i na taj način osiguravaju potrebne tvari, saniraju nastala oštećenja, obnavljaju, jačaju, hrane vlasi od korijena do vrha i od jezgre do površine.

Vrlo je važno odabrati proizvod koji odgovara vašem tipu kose jer nečiji omiljeni šampon ili pakiranje ne moraju i za vas biti najbolji izbor. Preporučljiva je i redovita njega kose profesionalnim preparatima, jer će tako ona biti sjajna, zdrava i lijepa. Postoji niz specijaliziranih tretmana koji pomažu da se poboljšaju stanje i struktura dlake. Jedan od savjeta je da barem dva puta godišnje priuštite svojoj kosi tretman dubinskog pranja, čime se uklanjaju nataloženi slojevi i omogućuje da kosa ponovno diše. Ovaj tretman se radi u frizerskom salonu, a ukoliko je riječ o farbanoj kosi, preporučljivo je da se radi u vremenu prije tretiranja kose farbom.

Da bi kosa izgledala savršeno, osim profesionalne njege važna uloga pripada odgovarajućim preparatima za kućnu uporabu. Redovna higijena kose je obavezna, posebno u ljetnom razdoblju. Konstantna upotreba adekvatnog šampona, pakiranja, regeneratora, maske, kapi ili seruma u kućnoj varijanti je neophodna. Samo se upornošću i strpljenjem dolazi do željenog efekta.

Boje za kosu

Farbanje kose ne treba olako shvaćati. To je vrlo ozbiljan proces, jer je prije svega kemijska radnja kojoj treba posvetiti velika pažnja. Kada je riječ o bojama za kosu, bitno je razumjeti kakve sve vrste postoje. Prva podjela od koje treba krenuti jeste ona na profesionalne boje (namijenjene za uporabu u frizerskim salonima) i boje za kućnu uporabu koje se mogu naći u parfumerijama.

Neke od prednosti profesionalnih boja jesu jača koncentracija njege, hranjivi sastojci kojih nema u bojama za kućnu uporabu, neusporedivo veći izbor nijansi i, naravno, ekspertiza stručnjaka, tj. frizera koji će osigurati željeni rezultat. Prema performansamaboje mogu biti oksidantne, ton na ton boje i polutrajne i izravne boje. Oksidantne boje kosi daju određenu nijansu, imaju mogućnost posvijetliti kosu do tri tona (s izuzetkom ultrablond nijansi koje mogu posvijetliti i do četiri, četiri i po tona). To su trajne boje koje mijenjaju strukturu dlake neutralisanjem prirodnih pigmenata i ubacivanjem umjetnih pigmenata u samu vlas.

Za vrijeme bojanje u dlaci se odvijaju dva paralelna procesa: posvjetljivanje i vezivanje umjetnih pigmenata. Zbog dubinskog djelovanja oksidantnih boja, ukoliko se koriste boje loše kvalitete koje su agresivne i ne sadrže dovoljno njege, kosa može se oštetiti i isuši. Takvu kosu vrlo je teško (ili nemoguće) oporaviti, tako da je izbor kvalitetne farbe ključan.

Nježne boje pomoću kojih je moguće nijansirati i potamniti boju jesu ton na ton boje. Nemaju mogućnost posvjetljavanje zato što najčešće ne sadrže amonijak i miješaju se s blagim razvijacu koji sadrži nizak postotak hidrogena. Daju kosi izuzetan sjaj i pri tom je ne oštećuju. Idealne su za osvježenje prirodne boje blistavim refleksima, za pokrivanje prvih sijedih kod žena koje ranije nisu farbale kosu, kao i za dodatni sjaj i mekoću. Polutrajne i izravne boje nijansiraju i privremeno boje kosu i ispiru se nakon nekoliko pranja. Blagog su sastava i ne oštećuju kosu. Praktične su za eksperimentiranje i isprobavanje novih nijansi.

Stajling

Ovisno od trenda i vlastitih navika, kvalitetnim šišanjem učinit ćete mnogo. Bilo da je duga, kratka, farbana ili drugačije tretirana, uz redovite i adekvatne tehnike šišanja i primjenom styling pomagala dobiva se krajnji rezultat – zdrava kosa i lijepa frizura.Važno je da uvijek budete sigurni kakvu frizuru želite jer to je ipak vaša glava – ne bi bilo dobro da nosite nešto što vam se ne dopada. Tehnike su dostigle vrhunac, tako da danas možete prikriti nedostatke ili povećati volumen kose samo dobrim stepenastim šišanjem.

Stajling preparati su uvijek usko vezani s modom i aktualnim trendovima. Pomažu u oblikovanju kose i isticanju osobnog stila. Bilo da su u pitanju gel, vosak, sprej, pjena, krema, lak ili serum, najbitnije je odabrati preparat sa sigurnom formulom koja neće agresivno utjecati na kosu i na kožu glave i ostavljati vidljive ostatke proizvoda na kosi. Ovo je posebno bitno za mušku populaciju jer najčešće kod kratkih frizura proizvodi za oblikovanje dolaze u kontakt s kožom glave i ukoliko su neodgovarajuće kvalitete, može doći do iritacije.

Preporuke

1. Najbolja i najnježnija varijanta koja kosi prija jeste prirodno sušenje. Kad god si možete to priuštiti, nemojte koristiti fen.

2. Redovito šišanje će doprinijeti zdravijem i ljepšem izgledu kose. Čak i ako je riječ o milimetrima za spremanje duljinu, dopustite kosi da se oslobodi ispucalih krajeva.

3. Tehnologija je vrlo napredovala, zato se nemojte pretjerano oslanjati na kuhinjske recepte. Iz najboljih svjetskih laboratorija izlaze preparati koji oštećenoj kosi pomažu da brzo bude zdravija i ljepša.

4. Koristite neagresivne preparate. Bilo da je riječ o šamponima ili farbama za kosu, sve što je invanzivna oštećuje dlaku.

5. Ukoliko se farbate, svakih nekoliko godina promijeniti boju kose iprilagodite je tenu, čija se boja također s godinama mijenja.
Izvr: lisa.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.